Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chudokrevnost je třeba léčit! Jak poznáte, že tento problém trápí právě vás?

...
13. ledna 2020 | 06:00

Anémie bývá poměrně častá například v těhotenství, kdy organismus ženy vyžaduje skutečně důkladnou a kompletní výživu bez omezování a diet. U žen se objevuje i při silné menstruaci. Anemičtí bývají poměrně často vegetariáni, a zejména pak vegani, kteří nejedí ani vejce a mléčné výrobky včetně sýrů. Právě tyto potraviny totiž obsahují velké množství vitaminu B12, kyseliny listové a železa.

Bledost, únava, lámavé a slabé nehty i vlasy, špatné hojení ran nebo bolesti hlavy. To jsou jedny z nejčastějších příznaků chudokrevnosti.

Příčiny?

Příčinou anémie může být i skryté krvácení uvnitř těla. Například do trávicího ústrojí ze žaludečního vředu nebo třeba z konečníku, když někdo trpí krvácivými hemoroidy. Někdy je součástí dalších jiných chorob – Crohnovy nemoci, celiakie, tuberkulózy, zánětu kostní dřeně, zánětu srdečních chlopní a podobně. Vyskytuje se také hemolytická anémie, kdy zatím neznámá infekce chybně nastaví naše imunitní buňky tak, že vytvářejí protilátky proti vlastním červeným krvinkám a likvidují je.

Bledý jako stěna

Příznaky anémie jsou vyčerpání a extrémní únava i při malé fyzické zátěži. Anemičtí lidé také mají pocit nedostatku dechu zejména při námaze. Při vyšším stupni anémii provázejí bolesti hlavy, hučení v uších, někdy závratě. Někteří nemocní mohou trpět nespavostí a poruchou soustředění. Člověk s anémií má bledou kůži, bledé sliznice, oční spojivky, dásně a nehtová lůžka. Také může mít sklony k mdlobám, například když rychle vstane. Lidé s anémií mají často opakované infekce a hůře se jim hojí rány. Při neléčené anémii může člověk snadno upadnout do bezvědomí, může mu selhat srdce a hrozí i další komplikace. Proto je třeba vždy problém řešit s lékařem.

Kde se vzala?

Při diagnostice je důležité zjistit, jakým typem chudokrevnosti pacient vůbec trpí. Vyšetřují se krevní obraz, obsah železa v krvi, hledají se i možné skryté krvácení v těle a jeho původ, případně jiné choroby, které můžou sekundárně anémii způsobovat. Jde například o revmatoidní artritidu, Crohnovu nemoc, nádorová onemocnění, selhání jater či ledvin, chronické infekce atd.

Železo i transfuze

Nekomplikovaná anémie se léčí nejčastěji doplněním železa a vitaminu B12. Ve složitějších případech musí nemocní docházet na léčbu na specializované hematologické pracoviště – jednou z možností terapie je i krevní transfuze. Při normálním průběhu choroby se člověk může vyléčit do dvou měsíců.

Jaké jsou alternativní způsoby léčby chudokrevnosti, najdete v lednovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6111701:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...