Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co se stane, když budete denně jíst kurkumu? Tohle všechno se může zlepšit!

  • 24. listopadu 2019 | 06:00

    Na spoustu nemocí či neduhů existují nejrůznější léky, které jsou však vyrobeny synteticky. Ovšem kdysi dávno se používaly při léčbě bylinky a koření, ty byly základem starodávných tradičních léků po celém světě. A dnes se opět vracíme k dávné moudrosti našich předků a objevujeme potenciál přírodních bylin a koření.

    Jedním z nejpopulárnějších a nejprospěšnějších koření je kurkuma. Je to základní ingredience při vaření v indických a asijských zemích. Obvykle se používá kvůli barvě a chuti, které dodává pokrmům, ovšem tohle úžasné koření má taky skvělé zdravotní benefity. Spousta výzkumů se věnovala právě kurkumě a odhalení jejích zdravotních výhod. Co tedy všechno kurkuma umí?

  • Pomáhá při udržování ideální hmotnosti

    Autor: Profimedia

    Podle výzkumu provedeného Tufts University v americkém státě Massachusetts pomáhá kurkumin, což je účinná látka obsažená v kurkumě, minimalizovat růst tukových tkání a přírůstek hmotnosti. Pravidelná konzumace kurkumy spolu s pravidelným cvičením je vynikající způsob, jak si udržet ideální váhu.

  • Má anti-aging vlastnosti

    Autor: iStock

    Kurkuma se od pradávna využívala v domácnostech jako kosmetický pomocník. Velmi rozšířená je také ve farmaceutickém průmyslu, kde ji využívají různé společnosti pro výrobu kosmetických přípravků. Existuje spousta vědeckých výzkumů, které ukazují, že kurkuma v našem těle pracuje na hlubší úrovni a může zabránit poškození DNA. Může pomoci dokonce i při opravě DNA. Tím tedy zpomaluje proces stárnutí.

  • Pomáhá v boji proti infekci

    Autor: iStock

    Výzkum provedený na George Mason University ukázal, že kurkuma obsahuje určité složky, které mají antibakteriální a antivirové vlastnosti. Proto se hojně používá také k léčbě různých zranění a při nachlazení.

  • Pomáhá udržovat ideální hladinu cukru v krvi

    Autor: istock.com

    Začlenění kurkumy do stravy je snadný a vysoce účinný způsob, jak snížit hladinu cukru v krvi. Je tedy ideálním spojencem v boji s cukrovkou. Nedávný výzkum zveřejněný v International Journal of Endocrinology and Metabolism jasně prokázal, že hlavní složky kurkumy zvyšují vnímavost vůči inzulinu. Kurkuma by tedy mohla být skvělou alternativou při léčbě a prevenci diabetu 2. stupně.

  • Má protizánětlivé vlastnosti

    Autor: Shutterstock.com

    Prokázalo se, že kurkuma se používá už více než čtyři tisíce let proti infekcím. Tradičně se používala hlavně v Indii v ajurvédských léčebných systémech ke snížení zánětu u lidí trpících artritidou a kolitidou. Zánět vede k přibývání na váze a obezitě, která může vyvolat řadu dalších nemocí, jako je vysoký krevní tlak. Zmírňování zánětu je tedy klíčem k řešení mnoha problémů. Kurkuma obsahuje kurkumin a další chemické látky, které působí proti zánětu v těle.

  • Chrání játra

    Autor: istockphoto.com

    Kurkumin má pravděpodobně vliv i na stav jater, kterým často hrozí poškození. Kurkumin je před ním chrání. Poškození jater může vést k cirhóze a jejich následné transplantaci.

  • Funguje jako přírodní antidepresivum

    Autor: istock.com

    Výzkum vedený v Číně zjistil, že kurkumin funguje jako přírodní antidepresivum. V současné době existuje několik typů antidepresiv používaných v klinické praxi, včetně tricyklických antidepresiv (TCAS) či selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu (SSRIS). Kurkuma by mohla v raných fázích deprese či úzkostných stavů nahradit tyto synteticky vyráběné léky.

  • Snižuje riziko vzniku rakoviny

    Autor: iStock

    Přední vědci z American Cancer Society zjistili, že kurkumin „zasahuje do několika důležitých molekulárních drah zapojených do vývoje, růstu a šíření rakoviny“. Další studie potvrzují, že kurkuma dokáže doslova „vyhladovět rakovinu“. Při použití kurkumy se zvyšuje účinnost chemoterapie při ničení rakovinných buněk. A i bez chemoterapie kurkuma odpírá přístup nádorové tkáni do vaskulárního systému, a zabraňuje tedy růstu nádorů.

  • Pomáhá při zažívacích a gastrointestinálních poruchách

    Autor: istock.com

    Je známo, že kurkuma má protizánětlivé vlastnosti, proto je široce využívána pro podporu léčby zažívacích a gastrointestinálních poruch. Studie provedená na University of Maryland zjistila různé podmínky, za kterých lze kurkumu použít. Kurkumin zvyšuje produkci žluči, což údajně pomáhá zlepšit trávení. Jedinou výjimkou pro použití kurkumy při léčbě žaludečních problémů jsou žaludeční vředy. Vědci nedoporučují jíst kurkumu k léčbě žaludečních vředů, protože může zvýšit produkci žaludeční kyseliny.

  • Podporuje mozek

    Autor: Foto: Scom

    Mnoho vědeckých studií zjistilo, že kurkumin pomáhá zvyšovat naše kognitivní schopnosti. Nejen to – taky se předpokládá, že pomáhá při oddálení, či dokonce odvrácení neurodegenerativních poruch, jako jsou demence a Alzheimerova choroba.

  • Chrání srdce

    Autor: istock.com

    Ve stejné studii provedené na University of Maryland vědci zjistili, že kurkumin má vlastnosti pomáhající odstraňovat plak v cévách. Zanášení cév je známou a častou příčinou infarktu nebo mrtvice. Kurkumin také pomáhá při snižování hladiny špatného cholesterolu známého jako LDL.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...