Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bylo vám už padesát? Tato zdravotní vyšetření nevynechávejte, mohou vám zachránit život

...
21. listopadu 2019 | 06:00

Zdraví máme jenom jedno, a proto bychom o něj měli pečovat s láskou. Vynechávat byste proto neměli pravidelné preventivní lékařské prohlídky, které mohou podchytit různá závažná onemocnění. Která vyšetření by měly absolvovat ženy po padesátce?

Pravidelné lékařské prohlídky a preventivní vyšetření dokážou často odhalit různé druhy onemocnění ve velmi raném stadiu. Zejména u těch závažných jsou velmi důležité včasná diagnóza a hlavně zahájení samotné léčby. S přibývajícím věkem náchylnost k některým nemocem stoupá. Tyto zdravotní prohlídky nikdy nevynechávejte!

Test okultního krvácení do stolice (TOKS)

Toto vyšetření zní trochu děsivě, ale je zcela bezbolestné a jednoduché, obnáší pouze odběr vzorku stolice. A ten můžete provést sama v klidu a pohodlí domova a pak jen odnést vzorek svému praktickému lékaři. Výsledky jsou rychlé, obvykle vám je lékař sdělí ihned. Chemická analýza dokáže odhalit stopy krve, které běžně nemáte šanci vidět pouhým okem. Pozitivní výsledek může totiž signalizovat zhoubný nádor střev. Toto onemocnění je každý rok diagnostikováno téměř sto tisícům Čechů. Je to jedno z nejčastějších nádorových onemocnění u žen. TOKS se ženám mezi 50 a 55 lety doporučuje jednou ročně, poté jedenkrát za dva roky.

Mamograf

Rakovina prsu je u žen v Česku také velice častým onkologickým onemocněním. Proto pojišťovna hradí ženám od 45 let vyšetření na mamografu jednou za dva roky. Pokud máte ve své rodinné anamnéze více případů rakoviny prsu, automaticky patříte do skupiny žen, které by měly chodit na vyšetření prsu jednou ročně od 25 let. Jak to funguje? Praktický lékař nebo gynekolog vám vystaví žádanku do mamologického centra. Tam vám laborantka pomocí rentgenových paprsků prosvítí dvakrát prs v odlišných polohách a lékař poté ze snímků vyhodnotí, zda je vše v pořádku, nebo bude-li zapotřebí dalších vyšetření k odhalení nejasností či k potvrzení přímo nádorového onemocnění.

Další vyšetření, která byste měla po padesátce absolvovat, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Petra Kubalová
Video se připravuje ...