Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tajemství lidí, kteří jsou stále zdraví. Co dělají jinak?

  • 20. května 2019 | 06:00

    Kdo z nás by nechtěl být v perfektní kondici bez ohledu na věk nebo počasí? Pravdou je, že odolných lidí je dost a právě oni by mohli být pro nás ostatní inspirací. Největší procento odolných jedinců pochází z těch, kteří dobře zvládají stres, jedí pestrou stravu a mají živé společenské kontakty. To zjistili vědci, kteří sledovali životní styl asi tří tisíc lidí.

    Samo o sobě to jistě není nic objevného. Co vás ale určitě překvapí, je fakt, že odborníci zároveň odhalili, že největší procento odolných lidí pochází z věkové kategorie 50+. Možným vysvětlením by mohlo být i to, že zralí lidé o své zdraví pečují důsledněji a více omezují různé zdraví škodlivé návyky, jako jsou kouření, přemíra alkoholu a ponocování. Co ještě dělají jinak? 

  • Pijí černý čaj

    Autor: istock.com

    Černý čaj je velmi silný přírodní antioxidant. Podle studie provedené Americkou národní akademií věd lidé díky jeho popíjení produkují třikrát více interferonů. Ty ničí viry a další cizorodé látky v organismu. Odborníci tedy radí začínat den šálkem čaje místo tradiční kávy.

  • Spí každý den stejně

    Autor: istock.com

    Vědci z Londýnské univerzity zjistili, že lidé, kteří spí osm a více hodin denně, až třikrát méně marodí s rýmou a obecně chorobami horních dýchacích cest. Má to svůj důvod: V noci se náš organismus obnovuje, odpočívá a reguluje stresové hormony. Při jejich zvýšené produkci se totiž rychle zvyšuje i náchylnost k infekcím. Důležitá je i pravidelnost spánku – odolní jedinci chodívají spát i vstávají ve stejnou dobu sedm dní v týdnu, plus minus maximálně půl hodiny. 

  • Jedí pestrou stravu

    Autor: istock.com

    Abychom byli zdraví, musíme jíst pestrou stravu. „Nejhorší jsou jednostranné diety, které tělo ochuzují o cenné látky. Výsledkem je oslabení imunity a následné zdravotní obtíže,“ říká výživová poradkyně Romana Kotěrová. Potraviny by měly být bohaté na antioxidanty – například z drobného ovoce, betakaroteny. Jde tedy o mrkev, batáty. Vitamin E obsahují mandle, vitamin C zase citrusy, paprika. Resveratrol mají v sobě červené hrozny, červené víno. Díky pestrému jídelníčku se lépe obnovují poškozené buňky. 

  • Meditují

    Autor: istock.com

    Výrazně ozdravné účinky meditací a relaxace už dokázali vědci řadou výzkumů. Jedním z nich je ten, který zveřejnil vědecký časopis PLOS One. Odborníci v něm pro pevné zdraví a kondici doporučují konkrétně lehké cvičení jógy kombinované s hlubokým dýcháním do břicha. Meditovat bychom měli každý den alespoň pět minut, cvičit jógu je ideální alespoň čtyřikrát týdně půl hodiny. „Může to být i lekce podle videa, je ale třeba si vybírat zkušené lektory, kteří mají certifikaci,“ radí lektorka jógy Agáta Henselová. 

     

  • Myjí si ruce

    Autor: istock.com

    Je to až neuvěřitelné, ale mytím rukou ve správný čas můžeme snížit riziko vzniku různých chorob a infekcí až o padesát procent. Zásadním pravidlem je mytí rukou vždy před jídlem, po a před přípravou jídla, po toaletě a po kýchání nebo kašli. Nejlepší metodou je klasika – tedy tekoucí teplá voda a mýdlo. Ruce je třeba si mýt i s prsty nejméně 20 sekund. Na cesty si s sebou berte dezinfekční gel s obsahem alespoň 60 procent alkoholu.

  • Váží si kabelky

    Autor: istock.com

    Máte představu, kolik váží vaše kabelka? Nebo jiné zavazadlo, které nosíte v ruce, přes rameno nebo na zádech? Podle rehabilitačního lékaře Jana Sedmíka nosí lidé běžně tašky vážící i více než pět kilo. A to včetně školáků, kteří na zádech nosí knihy a sešity. Přitom už kabelka o hmotnosti vyšší než 1,4 kg znamená pro kostru nezdravou a nevyrovnanou zátěž. Páteř trpí, přihlásí se bolesti a máme nakročeno k dlouhému marodění se zády.

    Co dále dělají tito lidé jinak, se dozvíte v květnovém čísle Blesk zdraví, které pořídíte na novinových stáncích nebo si ho v tištěné či elektronické podobě objednejte ZDE >>>

    Titulka
    Autor: iStock

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...