Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mýty o mamografu: Nevěřte jim, můžou vás stát zdraví!

  • Překonejte mýty o mamografu
    20. září 2018 | 06:00

    Rakovinou prsu onemocní každoročně kolem 7 000 žen. Velká část pacientek se úspěšně vyléčí hlavně díky prevenci. Bohužel některé ženy stále straší často tradované mýty o mamografickém vyšetření. A odrazují je tak zbytečně od důležitých a pravidelných prohlídek. Jakým nepravdám věříte vy?

    Možná jste také někdy zaslechly názory typu, že vyšetření mamografem je škodlivé, bolí a může způsobit další problémy. A stejně se při něm vše neodhalí, je tedy dokonce zbytečné. Nic z toho však není pravda! 

    Ještě než objasníme ty nejčastější mýty, je určitě dobré si připomenout základní důležité informace o screeningovém vyšetření, které se vám budou hodit.

    Co je to mamografické vyšetření a jak probíhá?

    Mamografie je základní vyšetřovací metodou u žen nad 40 let. Provádí se na speciálních rentgenových přístrojích (mamografech) pomocí měkkého rentgenového záření. Mamograf  umí na snímcích ukázat zhoubný nádor již tehdy, nemá-li žena žádné potíže a nic podezřelého si v prsech nenahmatá. V tomto případě je obrovská šance na úplné uzdravení nebo alespoň mnohaleté přežití.


    Na samotné vyšetření není nutná žádná speciální příprava. Každý prs vám je ve stoje osnímkován ze dvou odlišných úhlů a je při tom mírně stlačen mezi podložku a kompresní desku. Může se vám to zdát trochu nepříjemné, nemělo by to však být bolestivé. Poté jsou mamografické snímky ihned odeslány lékaři ke zhodnocení. Je-li snímek dostatečně přehledný a nejsou na něm žádné podezřelé změny, je tím vaše vyšetření ukončeno. 

     

  • Vyšetření je drahé

     

    Překonejte mýty o mamografu
    Autor: iStock

    Kolik budu platit a kdy mi přispívá pojišťovna?

    Na preventivní vyšetření může přijít každá žena bez ohledu na věk. Ovšem pouze při splnění určitých podmínek Vám mamograf uhradí zdravotní pojišťovna. A to v případě, že je vám více než 45 let, máte platné zdravotní pojištění a  žádanku od vašeho gynekologa nebo praktického lékaře na preventivní (screeningovou) mamografii. Nárok na proplacení máte každé dva roky. V ostatních případech vyšetření hradíte sama. Obvyklá cena mamografického vyšetření ve screeningových mamografických centrech je 600–1000 Kč.

    Důležité! U žen mladších, do 40 let věku, se provádí ultrazvukové vyšetření prsů, protože při něm jsou mladší mléčné žlázy lépe vidět. Pokud tedy nemáte známky onemocnění prsu, ale vyskytují se u vás osobní či rodinné rizikové faktory nebo chcete mít jistotu, že jste zdravé, určitě je dobré docházet na preventivní ultrazvukové vyšetření. To si hradíte sama a obvyklá cena u tohoto vyšetření je 400700 Kč.

    Kam na vyšetření zajít?

    Na stránkách www.mamo.cz najdete kontakty na všechna akreditovaná pracoviště mamografického screeningu v České republice. Lehko tak vyhledáte ty, které jsou nejblíže vašemu bydlišti.

  • Vyšetření mamografem je zbytečné

     

    Překonejte mýty o mamografu
    Autor: iStock


    Rozhodně není! Už jen statistiky hovoří jasně. Až devadesát procent žen, u nichž se nádor našel včas, nejčastěji právě při mamografickém vyšetření, se zcela vyléčí. Nejdůležitější tedy je, aby ženy přišly na preventivní vyšetření včas a podstupovaly jej pravidelně. „Cílem mamografického screeningu je odhalit onemocnění prsů v co nejranějším stadiu. Čím menší nález, tím lepší prognóza a šance na plné uzdravení. Samotná mamografie zcela jistě nezabrání vzniku onemocnění, ale při pravidelných kontrolách lékař pečlivě porovnává snímky se staršími a je schopen odhalit i velmi diskrétní známky počínajícího onemocnění,“ říká k tomu MUDr. Jozef Prattinger, primář akreditovaného screeningového mamografického pracoviště, EUC Klinika Liberec.

  • Vyšetření mamografem velmi bolí, hlavně ženy s malými prsy

    Překonejte mýty o mamografu
    Autor: iStock

     

    To také není pravda. Vyšetření je trochu nepříjemné, nemělo by být však výrazně bolestivé. Prs se při snímání musí pokaždé lehce zmáčknout. Bez toho by totiž mamografický snímek neměl dobrou kvalitu a vyšetření by vlastně bylo zbytečné. Každopádně jistá bolestivost při vyšetření není závislá na velikosti poprsí, nýbrž na hladině hormonů v krvi. Vyšetření může být tak více nepříjemné až bolestivé u žen, které mají před menstruací nebo podstupují hormonální substituční terapii. 

  • Mamografické přístroje jsou zastaralé

    Překonejte mýty o mamografu
    Autor: iStock


    Opravdu nejsou. Stejně jako v ostatních oborech se i mamografické přístroje vyvíjí.  „Od původních přístrojů používaných v začátcích mamodiagnostiky jsou v současné době mamografy nejmodernějšího typu, s minimální nutnou dávkou záření, kompletně digitalizované, s výrazně menší kompresí neboli stlačením prsu při snímkování. Tím se zlepšil komfort pacientky a výrazně se zlepšila kvalita obrazu. To vede k lepší výtěžnosti samotného vyšetření, při výrazně snížené nutné dávce rentgenového záření,“ vysvětluje MUDr. Halka Bitmanová, lékařka akreditovaného screeningového pracoviště, EUC Klinika České Budějovice.

     

  • Mamografické vyšetření způsobuje rakovinu štítné žlázy

    Překonejte mýty o mamografu
    Autor: iStock


    I v tomto případě jde o naprostý nesmysl a neodůvodnitelné šíření poplašné zprávy. Což potvrzují slova přednosty Radiodiagnostické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Jana Daneše, CSc: „Neexistuje žádná vědecky uznávaná studie, která by ukazovala na vyšší výskyt nádorů štítné žlázy u žen, které absolvovaly, i opakovaně, mamografické vyšetření. Dávka na štítnou žlázu je při vyšetření prsů zanedbatelná. Z tohoto důvodu není používání ochranného límce v žádném z uznávaných screeningových mamografických programů ve světě doporučováno (či dokonce požadováno). V České republice je ve screeningových centrech vybavení pro provádění mamografie na velmi vysoké úrovni a dávka záření je pravidelně sledována – je velmi nízká, hodnoty uváděné v doporučeních EU nejsou vůbec překračovány.  Ženy tak nemusí mít obavy z nadměrného záření.“

     

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...