Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Preventivní gynekologická prohlídka: Tohle všechno chtějte po svém lékaři

  • ...
    18. února 2019 | 06:00

    Na preventivní gynekologickou prohlídku byste měla zajít pravidelně každý rok. Není jiná cesta, jak si udržet zdraví všech ženských orgánů, a tím celého těla. Chodíte na prevenci ke gynekologovi? A víte, jak má tato prohlídka vypadat? Zeptali jsme se za vás, ať víte, jestli dostáváte správnou péči.

    Stejně tak včasný záchyt častých nádorů prsu nebo děložního čípku je závislý na tom, jestli pečlivě navštěvujete svého gynekologa. Co vás v ordinaci čeká a co byste měla od svého gynekologa vyžadovat, nám vysvětlil Lubomír Mikulášek, gynekolog a vedoucí lékař pražského Centra minimálně invazivní gynekologické operativy. 

  • Co všechno mám o sobě říci?

    ...
    Autor: istock.com

    Základem je odebrání rodinné a pacientčiny zdravotní anamnézy – to jsou ty dotazy lékaře na nemoci v rodině. Určitě sdělte gynekologovi všechny informace, které byste řekla svému praktickému lékaři. Gynekolog se totiž musí zajímat o celkové zdraví ženy, nejen o to reprodukční, protože vše souvisí se vším. Přesné informace, které lékaři dáte, představují údajně až 80 % úspěchu v prevenci i léčbě. Gynekolog by se měl zajímat o užívané léky – například pokud užíváte antibiotika, měla byste k nim dostat i antimykotika a probiotika. Ta předejdou časté vaginální mykóze, kterou léčba antibiotiky leckdy způsobuje. 

  • Jaká vyšetření zahajují prevenci?

    Autor: Profimedia

    Váš gynekolog by vám měl změřit tlak a pulz a měl by zjistit váhu a výšku. Pak už by mělo následovat gynekologické vyšetření pohmatové a v zrcadlech. Při něm se provádí i kolposkopie, tedy vyšetření děložního čípku a také celé pochvy a zevního genitálu. Kolposkop je přístroj podobný mikroskopu. V dostatečném zvětšení tak může gynekolog prohlédnout čípek nejprve nativně, poté jej obarví kyselinou octovou, která dále pomůže zvýraznit případné patologické změny. Následně gynekolog provede odběr vzorku tkáně – nejlépe metodou LBC s následným odesláním k vyhodnocení vzorku počítačem. Nakonec ještě lékař čípek obarví pomocí štětičky roztokem jodu, takzvaným Lugolovým roztokem, což opět více zvýrazní změny tkáně.

  • Je potřebné udělat ultrazvukové vyšetření?

    Autor: istock.com

    Ano, to je nedílnou součástí preventivní prohlídky. V první řadě využije gynekolog vaginální přístup a v případě potřeby pak může doplnit vyšetření abdominální, neboli břišní sondou. Bez ultrazvuku nevidí lékař vnitřní orgány, jako jsou vaječníky, vejcovody, děloha včetně čípku děložního nebo močový měchýř a močová trubice, střevo a tak dále. S pomocí ultrazvuku může zkontrolovat, jak vypadá malá pánev a její okolí. Vyšetření tak pomůže odhalit myomy, cysty, záněty, polypy, endometriózu i obtíže spojené s neudržením moči, neboli inkontinencí, a mnohé další. Ultrazvuk je samozřejmě metodou pomocnou. Definitivně diagnózu potvrdí až odběr vzorku tkáně a zhodnocení jejích buněk, tedy histologie.

  • Jak si správně kontrolovat prsa?

    ...
    Autor: istock.com

    Plošný screening rakoviny prsu formou mamografického vyšetření hradí u nás zdravotní pojišťovny ženám od 45 let ve dvouletých intervalech. Mnozí lékaři doporučují mamografické vyšetření již od 40 let věku ženy s případným doplněním vyšetření ultrazvukem. Záleží na hustotě prsní tkáně. U mladších žen, které mají v prsech zatím méně tukové tkáně, bývá ultrazvukové vyšetření přehlednější. Ženy do 45 let věku si prevenci rakoviny prsu musí většinou hradit samy, některé zdravotní pojišťovny ale přispívají. 

    Jaké další informace musíte znát, zjistíte v únorovém čísle Blesk zdraví:

    5491495:gallery:true:true

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...