Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co se stane, když budete ignorovat tyto signály těla? Může vás to ohrozit na životě!

  • 11. srpna 2019 | 06:00

    Čas od času bolí hlava každého, stejně tak břicho nebo se nám dělají mžitky před očima. Některé příznaky bychom ale neměli přehlížet, a pokud se objeví, měli bychom je hned řešit. Nedělejte, že se nic neděje a že to přejde, zvláště pokud to nepřechází a neustále to trvá, případně se vrací s pravidelnou přesností. Které příznaky byste neměli skrývat sami před sebou?

    Jakýkoli příznak, který se objeví náhle, znamená, že je třeba mu věnovat pozornost. To tvrdí internistka Nate Favini ze San Franciska, hlavní lékařka primární péče. „Příznak, který vás trápí, vždy opravňuje k tomu, abyste vyhledali lékaře. Ten vám někdy velmi rychle řekne, zda je nutné to dále řešit, dodává. Nebojte se vyhledat péči, kterou potřebujete. Lepší je zjistit, že o nic nejde, než později litovat.

  • Náhlá silná bolest hlavy

    Autor: iStock

    Bolesti hlavy jsou velmi časté, ovšem záleží na kontextu. „Pokud vás bolí hlava delší dobu, klidně můžete s návštěvou u lékaře počkat. Ovšem pokud dojde k opravdu rychlému nástupu bolesti, kdy máte pocit, že přišla jako blesk, a připadá vám, že je to nejhorší bolest, jakou jste zažili, pak ji neberte na lehkou váhu. Může to být známka krvácení do mozku nebo mrtvice,“ říká internistka. Důležitým faktorem pro diagnózu je také věk, pokud po 50 začnete pociťovat poprvé silné bolesti hlavy, je vzácné, že by šlo o migrénu. „Pokud migrénami trpíte a zjistíte, že se bolest s věkem změnila a je vážnější, objednejte se na vyšetření,“ říká lékařka.

  • Náhlá ztráta sluchu

    Autor: iStock

    „Nejčastěji může za příležitostnou ztrátu sluchu voda v bubínku po osprchování nebo ušní maz, takže jako první možnost je odstranit je,“ radí Nate Favini. Ovšem náhlá ztráta sluchu může mít také vážnější příčiny. Například nádor sluchového nervu či mozkovou mrtvici. Rozhodně kontaktujte svého praktického lékaře a proberte s ním vaše potíže.

  • Bolesti břicha a nadýmání

    Autor: istock.com

    I to se občas stává každému. Něco nevhodného sníte a máte pak problém s nadýmáním. Pokud to ale není ten důvod a vy jste ani nepřibrali, přesto nemůžete dopnout kalhoty a jste neustále nafouklí, neignorujte to. „Pokud cítíte v horní části břicha trýznivou bolest, může to znamenat, že máte žaludeční vředy. Bolest v pravé spodní části břicha s nadýmáním by zase mohla znamenat akutní zánět slepého střeva. Také sledujte, zda nemáte horečku. Pokud se navíc objeví nevolnost, průjmy, pocity plnosti nebo nechtěný úbytek hmotnosti, mohou to být příznaky rakoviny. Jděte raději k lékaři,“ radí internistka.

  • Závratě

    Autor: istock.com

    Pocity závratě obvykle nebývají velký problém. Může to „jen“ znamenat, že jste dehydrovaní nebo máte problém s tlakem ve vnitřním uchu, který způsobuje závratě. „Pokud nemáte závratě, když ležíte, ale máte je, když vstanete, pak může být příčinou skutečně dehydratace. Pokud se ale objevují závratě kdykoli, může to být vážnější. Závratě, které se zhoršují, když otočíte hlavu ze strany na stranu, nejsou pravděpodobně závratě. Může to mít neurologickou příčinu. Stejně tak náhlý nástup závratě může signalizovat příznak mrtvice, takže určitě vyhledejte lékařskou pomoc,“ dodává Nate Favini.

  • Ztráta zraku či potíže s mluvením

    Autor: istock.com

    Pravděpodobně už to víte, ale možná to raději nechcete slyšet. Nikdy neignorujte ani krátké příznaky slabosti, ztráty zraku či potíží s mluvením! „Tyto příznaky mají velmi často souvislost s mozkovou mrtvicí, takže určitě vyhledejte lékařskou pomoc. Vždy je lepší řešit potíže dřív, než bude pozdě,“ dodává. 

  • Problémy s močením a otoky

    Autor: iStock

    Máte potíže s močením nebo se objevily změny spojené s vylučováním moči? Pak mohou být známkou onemocnění ledvin. Varovat by vás měly častější frekvence močení, zvláště v noci, krev v moči nebo zakalený vzhled moči. Problémy s ledvinami mohou signalizovat taky otoky obličeje, víček, kotníků nebo jiných částí těla. Otoky bývají způsobeny jednak bílkovinami v moči, jednak neschopností ledvin regulovat hladinu sodíku v těle.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...