Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Osekáváte výdaje? Škrtejte jen tam, kde se to skutečně vyplatí! Zkuste těchto 8 tipů

  • Osekáváte výdaje? Škrtejte jen tam, kde se to skutečně vyplatí! Zkuste těchto 8 tipů
    10. září 2023 | 06:00

    Žádné ovoce, minimum zeleniny. Do lékárny jen pro základní medikamenty. Utrápená duše si musí poradit sama. Doba je pro mnohé z nás zlá. Do peněženky je ještě hlouběji než dřív, tudíž přistupujeme k razantnímu proškrtávání a omezování.

    Jenže šidit svoje zdraví a nedopřát tělu to, po čem volá, se může dříve či později nehezky vymstít…

  • Nadstandard šel k ledu

    Šedesát tři procent Čechů platí za věci týkající se zdraví jen to nejnutnější (doplatky u předepsaných léků, zubní náhrady, brýle). Tři čtvrtiny z nás utratí za tyhle položky maximálně tisíc korun. Koníčky a volnočasové aktivity dostávají na frak, snižuje se jejich počet nebo častost. Starost o duši je pak úplně na samotném konci našeho seznamu výdajů… A to je naprosto nelogické – když je psychika právě v posledních letech tak zkoušená. Za nadstandardní péči – třeba v podobě kvalitnější péče o zuby nebo za různá vyšetření – si dnes chce nebo může připlatit jen pětina z nás. To a mnohé další vyplynulo z průzkumu, který provedl Provident Financial. „U luxusnějších záležitostí, jako je plastická chirurgie, není divu, že se ocitají na posledních příčkách, ale zanedbávaná péče o duševní zdraví je varovným signálem. Za psychologickou a psychiatrickou pomoc jsou ochotna vydat peníze jen necelá čtyři procenta Čechů,“ komentuje výsledky Jana Austová Pikardová z Providentu.

  • I kousek zeleniny se počítá

    Jinak než dřív se také stravuje každý čtvrtý Čech. Uskromňování je sice mnohdy fajn, ale nesmí být na úkor kvality. Pokud si nemůžete dovolit ovoce a zeleninu a úplně na vašem talíři chybí, změňte to. Třeba stylem, že omezíte maso, zmenšíte porce příloh. A tu a tam nakoupíte sezonní zeleninu, která v danou dobu nestojí majlant. I malý kopeček plný vitaminů se počítá, hlavně pokud je to na úkor smažených potravin nebo sacharidů.

  • Balzám na duši

    Jestli je zrovna vaše psychika enormně zkoušena nebo se vám vracejí obtíže tohoto typu, neodkládejte návštěvu psychologa, psychoterapeuta či psychiatra. Ne všichni poskytují kvalitní služby za vysoké taxy. Spousta expertů má smlouvy s pojišťovnami a vás to nemusí stát ani korunu. Nenechte se odradit zážitkem, že vám terapeut na prvním sezení nesedne, toho pravého, který bude vaší krevní skupinou, se rozhodně vyplácí hledat neúnavně dál.

  • Zdravě a za hubičku: 8 tipů, jak na jídle (i pití) ušetřit

    1. Jen to, co potřebujete: Naplánujte si na celý týden, co budete jíst a vařit. Ideálně tak, abyste zpracovala všechny suroviny, které pořídíte. Někdy se vyplácí zajít do obchodu a tam podle slevových akcí jídelníček teprve naplánovat.

    2. Čtěte etikety: Rozhodně se neřiďte reklamami. Předražený výrobek není vždycky zárukou, že jde o tu nejlepší potravinu. Existuje řada levnějších verzí – třeba ty, které se vyrobily přímo pro danou obchodní síť.

    3. Základní zásoba: Brambory, luštěniny, mouky, vločky, krabicová mléka. Trvanlivější potraviny pořizujte vždycky ve slevách a klidně ve větším množství. K nim pak kupujte na doladění chuti to, co je momentálně zlevněné třeba právě proto, že brzy vyprší trvanlivost.

    4. Sázka na kohoutkovou: Odepřete si nápoje v plastu a krabicích. Jestli vám samotná voda příliš nechutná, zakápněte ji citronem, vložte plátek okurky. Kvalita vody, která nám teče z kohoutku, je na vysoké úrovni, netřeba se jí obávat.

    5. Zapátrejte po receptech: Internet je plný tipů na pokrmy z minima surovin, za málo peněz, a přesto plné chutí. Nebo vyzkoušejte jídla, která vařily naše babičky či prababičky. Vcelku dostupné kupříkladu zelí nebo pohanka dokážou v jídelníčku zázraky.

    6. Kašlete na sušenky a čokolády: Pořiďte si tvaroh, bílý jogurt a ochuťte je doma marmeládou, kterou jste si sama navařila, přisypte pár oříšků a bezvadná svačina je na světě. Z přebytků ovoce, které vám už doma nebezpečně černají nebo měknou, umíchejte zmrzlinu a mějte ji po ruce v mrazáku. Variantou sladké tečky může být i vlastní rukou nachystané müsli.

    7. Stop rychlému občerstvení: Ač se v nabídce pouličních prodejen objevují i zdravější varianty pokrmů, zkuste se jim vyhýbat obloukem. Burgery (za použití celozrnných housek), hranolky (bramborové, celerové, mrkvové, batátové…) i dipy (ze zakysané smetany, jogurtu s česnekem…) si můžete nachystat tu a tam doma. 

    8. Čarování se zeleninou: Odpíračům polévek, kde se to hemží zeleninou, můžete nachystat varianty krémové – nikdo nepozná, z čeho je složená. Jestli chystáte salát, sáhněte po struhadle, porce bude vypadat lákavě a větší, než ve skutečnosti je. Pokud vaříte, pak krájejte větší plátky paprik, rajčat, při tepelné úpravě si spíš zachovají důležité látky a vitaminy.

  • Pohyb, který vás nezruinuje

    - Běh – stáhněte si nějakou z aplikací – např. Running App, Sports Tracker – a plňte výzvy, bude vám to dělat radost.

     - Cvičení na volně (a zdarma) přístupných posilovacích strojích – v parcích, v lese, poblíž klasických sportovišť.  

    - Svižná chůze – nainstalujte si krokoměr do mobilu, nastavte si cíle a vyrazte. Dnes už neplatí, že jen deset tisíc kroků je tím pravým ořechovým. Podle expertů stačí k zachování kondičky 4–6 tisíc kroků denně.

    Potřebujete ušetřit? Velký výběr zboží za nejvýhodnější ceny najdete na našem internetovém srovnávači!

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete ve vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: Kateřina Pokorná
Klíčová slova:  šetření, domácnost, volný čas, zdraví
Diskuse ke článku
.