Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Letní zdravotní katastrofy: Bakterie v písku, mokré plavky! Jaké další vás můžou potkat?

  • ...
    1. srpna 2019 | 06:00

    Každé roční období zkouší naše zdraví specifickými způsoby. Zima přináší chřipky a angíny, jaro alergie, podzim nachlazení a deprese. Pojďme se podívat, co na nás číhá v létě. 

    Některé zdravotní komplikace, které nás mohou v létě postihnout, jsou notoricky známé. Jiné by vás možná ani nenapadly. Každopádně – žádná z nás asi nechce řešit potíže, kterým se dá snadno vyhnout, pokud budeme dodržovat několik základních pravidel. Připomeňme si, na co bychom měly být v létě opatrné. 

  • Mokré plavky

    ...
    Autor: istock.com

    Vylezete z vody a říkáte si: „To na mně hned uschne…“ Jenže ouha. Mokré plavky vám mohou pěkně znepříjemnit život. Způsobují například nepříjemné gynekologické onemocnění, jako jsou přemnožené kvasinky. Ty napadají v průměru každou třetí ženu a vyskytují se tam, kde je těsno a vlhko. Mokré plavky ve vašem klíně pro kvasinky vytvoří naprosto dokonalé prostředí. 

  • Bakterie v písku

    ...
    Autor: istock.com

    Když jste na písečné pláži, svádí to k tomu, abyste stavěla hrady, ochlazovala se tím, že se do písku „zakopete“ nebo si na něj prostě jen sednete či lehnete. Ovšem pozor na to. Písek je živnou půdou pro nebezpečné bakterie, které si v něm libují. Hrozí vám větší riziko průjmových a gastrointestinálních onemocnění. Proto je důležité si často umývat ruce mýdlem, a to nejen před jídlem nebo po použití toalety. Můžete využít i antibakteriální gely. 

  • Opalovací krém

    ...
    Autor: istock.com

    Pokud si myslíte, že je pod mrakem, a proto není důvod plýtvat drahým opalovacím krémem, hluboce se mýlíte. Přes mraky proniká až osmdesát procent slunečního záření, a tak se můžete opálit, a dokonce i spálit, i když sluníčko zrovna nesvítí naplno. Určitě se vyplatí věnovat pár minut tomu, že se namažete. A čím blíž jste rovníku, tím to platí víc. 

  • Přehřátí

    ...
    Autor: istock.com

    Stokrát opakovaný fakt, že úpal není totéž co úžeh, se nikdy neoposlouchá. Úpal vzniká při delším pobytu ve více než 35 °C a z vysoké vlhkosti vzduchu. Klidně si ho můžete přivodit ve větším davu nebo třeba v přehřátém autě. Nejčastěji se projevuje zmateností, závratěmi, bolestmi hlavy, pocením, poruchami vědomí a horečkou. Úžeh je výhradně ze sluníčka. Když si člověk nechrání hlavu pokrývkou či slunečníkem, opět se můžou dostavit horečka, bolest hlavy, zvracení a porucha vědomí. Navíc může dojít ke ztuhlosti šíje. Varování: příznaky úžehu se nemusí projevit hned, ale až několik hodin po slunění. 

    Další letní nástrahy najdete v čísle Blesk pro ženy, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v elektronické či tištěné podobě objednat ZDE >>>

    5845774:gallery:true:true

Autor: Hana Vítková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...