Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Potřebujete probiotika? V těchto případech má smysl je začít brát

  • ...
    27. května 2019 | 06:00

    Užíváte antibiotika? Máte trávicí potíže nebo se trápíte s gynekologickými záněty? To jsou nejčastější důvody, kdy byste při léčbě neměli opomíjet užívaní probiotik. Probiotické mikroorganismy, tedy ty v úvodu zmíněné užitečné bakterie, jsou vlastně přirozenou součástí lidského těla a udržují nejen pořádek v našem střevě, ale také i dobré fungování imunity. 

    Doplňovat si užitečné bakterie, které žijí v těle a starají se o dobré zdraví, je velice důležité. Při řadě nemocí a poruch je rovnováha v těle narušena a probiotika z lékárny ji pomohou obnovit. Kdy je ještě vhodné je začít brát?

  • Při užívání antibiotik

    ...
    Autor: iStock

    Polykejte je po celou dobu léčby, nejlépe během jídla, a klidně i pár dní po dobrání antibiotik. Je ovšem důležité lékárníkovi sdělit, jaká antibiotika jste brala, protože například penicilin střevní flóru nenarušuje. „Je dobré neužívat probiotikum současně s antibiotikem – když antibiotika užívám v 8 a ve 20 hodin, probiotika si vezmu kolem poledne,“ říká doktorka Spaziererová, pediatr z EUC Kliniky Kladno.

  • Během mykóz

    ...
    Autor: istock.com

    Aplikujte je přímo do pochvy a klidně je současně i polykejte. Když budete mít rovnováhu mikroorganismů ve střevě, bude i v celém těle. Užívání probiotik by mělo zamezit opakování vaginálních mykóz. 

  • Proti průjmům

    ...
    Autor: istock.com

    Podávání probiotik je v těchto případech jediná správná léčba, vedle dostatečného pitného režimu a případného užívání zavodňujících roztoků. V tomto případě probiotika slouží skvěle také jako prevence.

  • Při dalších nemocech

    ...
    Autor: istock.com

    Obnovení rovnováhy střevní mikroflóry pomáhá při léčbě střevních infekcí, zánětů, poruch imunity, alergií a ekzémů. Je prokázáno propojení imunitního systému střeva a nervového systému. 

    Další informace o tom, jak vybírat probiotika, najdete v květnovém čísle Blesk zdraví, které si můžete koupit na stáncích nebo v tištěné či elektronické podobě objednávejte ZDE >>>

    Titulka
    Autor: iStock

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...