Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pozor na vitamin D! Při nedostatku hrozí nejen únava, ale i bolesti svalů a neplodnost

4. listopadu 2018 | 06:00

Vitaminy a minerály jsou pro fungování našeho těla nezbytné. Máme-li některého z nich málo, může to být špatné, ale ne dramatické. Pokud jde však o vitamin D, jeho nízké hodnoty mohou mít na zdraví účinek téměř drastický. Na rozdíl od jiných vitaminů se totiž tenhle chová spíše jako hormon a jeho nízká hladina může způsobit velký zmatek v organismu. Co všechno se může stát, když ho máte málo?

O „déčku“ téměř každý ví, že ho získáváme hlavně ze slunce. Ovšem kde ho nabrat, když od října do března slunečních paprsků tady u nás zrovna moc není? A co s námi nedostatek vitaminu D všechno dělá? Lze ho získat jinak? Jak říká Daniel Fenton z kliniky London Doctors Clinic, vitamin D se velmi těžko adekvátně doplňuje jiným způsobem než ze slunce.

Nedostatek vitaminu D způsobuje i padání vlasů

Jeho nedostatek si dost často neuvědomujeme. „Většina lidí viní za celkovou únavu a letargii počasí nebo roční období, přitom je viníkem pravděpodobně nízká hladina vitaminu D,“ varuje Daniel Fenton. Co jsou nejčastější symptomy nedostatku „déčka“? Vedle únavy a nedostatku energie jsou to časté nachlazení, bolesti kostí (vitamin D pomáhá tělu absorbovat vápník, který kosti potřebují), svalová bolest (podle výzkumů až 71 procent lidí s chronickou bolestí svalů mělo nedostatek vitaminu D) nebo vypadávání vlasů.

Nedostatkem vitaminu D trpí hlavně ženy. Nedávná studie provedená na univerzitě v Edinburghu prokázala, že díky pravidelnému užívání vitaminu D se ženám zvýšila energie, byly efektivnější při práci a taky se jim snížil krevní tlak! Překvapivě má hladina „déčka“ vliv i na plodnost. Birminghamská univerzita taky zjistila, že lidé s vyšším obsahem vitaminu D mají nejen silnější a zdravější svaly, ale že mají i menší problémy s nadváhou či obezitou.

Kde získat vitamin D?

Kde ho ale získat? Nemusíte v létě polehávat celý den na slunci (což ani není zdravé kvůli riziku rakoviny kůže), můžete hledat zdroje i jinde, třeba v potravinách, jako jsou ryby (losos, makrela, tuňák), houby nebo vejce. Jak ale říká Rob Hobson, ze stravy nikdy nezískáte víc než 20 % doporučené denní dávky. Zbytek musíte získat ze slunečního svitu nebo potravinových doplňků.

 

Autor: aši
Video se připravuje ...