Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na kůži! Jaké choroby vám v létě hrozí nejvíce?

8. června 2018 | 06:00

V létě je naše kůže vystavena celé řadě nebezpečí a nebavíme se pouze o spálených zádech. Některá jsou lehce řešitelná, jiná nás mohou pěkně potrápit. Nejvíc nástrah na nás čeká v létě na koupalištích. Jak se jim můžeme vyhnout?

Plísně nehtů a bradavice

Na koupališti, u veřejného bazénu nebo v aquaparku se vždy pohybujte v gumových pantoflích nebo žabkách, nikdy naboso. Mezi nejčastější kožní problémy, které si odtud můžete odnést, patří infekční choroby. „Jsou to hlavně virové bradavice či mykotické postižení nehtů a kůže (lidově řečeno plísně). Udává se, že mykotickým postižením nehtů trpí až 12 procent populace, u starších lidí dokonce 25 až 30 procent. Až třikrát častěji jsou postiženi diabetici. Účinnou prevencí těchto problémů je nošení vlastní obuvi v tomto prostředí,“ uvádí MUDr. Jaromíra Janků, dermatoložka z EUC Kliniky Ústí nad Labem.

Nejčastějšími původci postižení nehtů jsou tzv. dermatofyta. Menší postižení lze zvládnout lokálními antimykotiky (masti, gely), závažnější případy je pak třeba řešit celkově, přičemž léčba je často dlouhodobějšího charakteru.

Bodnutí hmyzem

Mezi naše standardní společníky při pobytu kdekoli v přírodě patří komáři, muchničky, ovádi, klíšťata i vosy. Štípnutí může u citlivějších jedinců způsobit výraznou kožní reakci v podobě bolestivého otoku, zarudlé boule, zatvrdliny nebo puchýře. To si často vyžádá léčbu antihistaminiky (nejčastěji lokálními ve formě gelu nebo masti), v těžších případech je třeba aplikovat krémy s kortikoidy. Dotěrné malé muchničky mají například ve slinách toxin, jehož účinek se projeví až po 24 hodinách nápadně silnou reakcí na štípnutí, a to s výrazným zarudnutím, otokem a svěděním.

Impetigo a intertrigo

Bakteriální infekce kůže s názvem impetigo trápí v létě hlavně děti. Jedná se o častou povrchovou infekci kůže, která je způsobena streptokoky či stafylokoky. Objevuje se zejména v dětských kolektivech, tedy mateřských školách nebo na prázdninových táborech.

Začíná se projevovat nejprve jako zarudlé ložisko, na kterém vznikají drobné puchýřky, jejichž obsah se brzy zkalí. Následně dochází k tvorbě medově žlutých krust. Nejčastěji se infekce objeví v obličeji, postižena může ale být jakákoli část těla. Jak se léčí? V mírnějších případech postačí lokální léčba antiseptickými prostředky a antibiotickými mastmi, u těžšího postižení se podávají antibiotika celkově.

„Dalším problémem je intertrigo, neboli zapařenina. Vzniká vlivem vysokých teplot a vlhkosti vzduchu v místech tření kůže a může to být komplikováno například kvasinkovou superinfekcí,“ říká MUDr. Jaromíra Janků. Projevy se léčí především přípravky s obsahem oxidu zinečnatého, do míst tření kůže se aplikují gázové čtverce, aby se zamezilo dalšímu tření pokožky. Jako prevence se doporučuje udržování těchto partií v suchu, případně používání antibakteriálních mýdel.

Které další hrozby na vás v létě číhají, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...