Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Naučte se milovat ráno! 5 rituálů, které vám zpříjemní začátek dne

  • ...
    1. července 2019 | 06:00

    Je pro vás ráno nejhorší částí dne a nejraději byste ho vypustili? Podle psychologů rána nesnáší asi pětašedesát procent lidí. Co se s tím dá dělat? 

    „Ráno máme nejsilnější sebeovládání a vůli,“ říká psycholog Martin Janda. Je to tedy ideální doba na vytvoření různých dobrých návyků, které nám zkvalitní život ve všech směrech. Kupříkladu zlepšením kondice – díky pravidelným cvičením, otužování ve sprše nebo běhu po parku. Nebo zlepšením psychiky – třeba když si najdeme čas na ranní slow living, jak se dnes stále častěji říká chvilce, kterou věnujeme jen sami sobě. 

  • Roztáhněte závěsy

    ...
    Autor: istock.com

    Dnes se hodně mluví o zdravotních benefitech spánkového hormonu melatoninu. Melatonin ale není vždy jen užitečný. Zatímco večer a v průběhu noci navozuje kvalitní spánek – proto bychom měli spát v co největší tmě – ráno je jeho zvýšené množství v organismu příčinou ospalosti, splínu a špatné nálady. „Po probuzení ihned roztáhněte závěsy, žaluzie,“ říká psycholog Jiří Tyl. 

  • Nachystejte se dopředu

    ...
    Autor: istock.com

    „Abyste měli ráno bez zmatků a aby se vám dobře vstávalo do nového dne, je potřeba, abyste se připravili už večer. Všechno si nachystejte dopředu,“ radí známý kouč, sportovec a lékař Jaromír Jiřík. Znamená to v klidu si věci nachystat už večer – oblečení, věci do tašky nebo do kabelky i seznam úkolů, které musíte jako první udělat v práci. „Když si večer v klidu všechno naplánujete, budete vstávat daleko pohotověji, klidněji a klidnější bude i váš spánek. A to bez ohledu na to, jak moc náročný den budete mít před sebou,“ říká doktor Jiřík. 

  • Žádné špatné zprávy

    ...
    Autor: istock.com

    Proč mají někteří lidé z rána radost, a pro jiné znamená stres? „Když si hned po probuzení pustíte zprávy nebo čtete svoje e-maily, může to mít negativní vliv na vaši psychiku po celý následující den. Lze si tak vypěstovat trvalou nechuť ke vstávání,“ říká profesor Tim Kasser z americké Knox College. Podle něj je ideální poslouchat po probuzení příjemnou hudbu. 

  • Budík od postele

    ..
    Autor: istock.com

    Stalo se vám někdy, že jste v noci nějak nechtěně zavadili o budík a ten se rozdrnčel? Pozor na to, nevhodné přetržení spánku naruší odpočinek na celou noc. Budíky si proto pokládejte dál od postele, nejlépe přes celou místnost. Ideální je, když má jejich zvonění příjemnou melodii a její hlasitost nabývá na intenzitě postupně. 

  • Stelte postel

    ...
    Autor: istock.com

    Někomu se to může zdát jako maličkost, která nemá význam, ale opak je pravdou. Když si dáte námahu a postel hezky uklidíte, nebude vás lákat, abyste se do ní zase uložili. Rituál stlaní vám také pomůže pozitivním způsobem zracionalizovat ranní čas – uděláte něco užitečného místo zmateného pobíhání po bytě. U stlaní a uklízení peřin si srovnáte myšlenky, a tato činnost se navíc může stát jedním z vašich příjemných rituálů. 

    Další tipy, jak si užít ráno, najdete v červencovém čísle Blesk zdraví, které najdete v trafikách. Nebo si ho v tištěné či elektronické podobě objednávejte ZDE >>>

    5787066:gallery:true:true

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...