Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trápí vás bolest zubů? Tyto babské rady vám pomohou!

...
11. července 2019 | 06:00

Pokud vás trápí bolest zubů, je dobré spoléhat spíše než na hřebíček nebo šalvěj na lékaře. Teprve ve chvíli, kdy bude zub odborně ošetřený, můžete začít s doplňkovou léčbou bylinkami, kořením, ale také obyčejnými obklady. Jaké bylinky pomohou při bolestech nejvíce?

Většina lidí ví, že při bolesti zubů pomáhá hřebíček, jen málokomu je ale jasné, proč to tak je. Jde totiž o přírodní anestetikum. To znamená, že bolavý zub znecitliví. Jak ho použít? Můžete ho třeba rozkousat nebo rozemlít a pak jím potřít bolavé místo. Případně si můžete koupit hřebíčkový olej či tinkturu, které použijete i jako kloktadlo. Úleva by měla přijít zhruba do půl hodiny.

Nečekejte ale zázraky. Jak už bylo řečeno, se zánětem si neporadí nikdo jiný než stomatolog. Babské rady jsou jen léčba doplňková, která pomůže tlumit bolest a podpoří hojení. O použití bylinek je vždy dobré se poradit se zubařem nebo s lékárníkem.

Babské ucho

Další dobrou zbraní je šalvěj, neboli babské ucho. Pokud ji máte čerstvou, budete jí muset použít větší množství. Stačí ji jen zalít vodou a nechat odstát a vychladit. Na nálev můžete použít i sušenou.

Z šalvěje se vyrábějí také tinktury či čaje, které můžete koupit v lékárně. To je také asi nejsnazší a nejbezpečnější cesta. Šalvěj má hojivé a protizánětlivé účinky. Neužívejte ji však příliš často a také ne dlouhodobě, protože může při větších dávkách působit dráždivě. Proto také není vhodná v těhotenství a při kojení. Má však vynikající dezinfekční účinky na sliznice. Proto ji s úspěchem využijete jako kloktadlo při potížích s dásněmi. 

Podobně zklidňující a dezinfekční účinky mají také heřmánek nebo třeba tea tree olej dvě kapky rozetřete po dásni nebo nakapejte pět kapek do skleničky s vodou a vyplachujte si jimi ústa. Pomoci vám může i zázvor, musíte ho ale kousat. Dávkujte ho ale opatrně, má tendenci rozproudit krev, což například při zánětu není žádoucí.

Antiseptické a léčivé vlastnosti odstraňující onemocnění dásní a zubní kaz má i tymián. Jeho lístky můžete povařit a tento odvar celý den popíjet. Listy také můžete jen žvýkat. Podobné účinky má i kurkuma.

Jaké bylinky pomáhají při krvácení dásní a jak pomáhá led, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Alžběta Javorková, Marie Bezděková
Video se připravuje ...