Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vosy a včely můžou přivodit silnou alergii! Jak poznáte, že je zle?

...
27. června 2019 | 06:00

Bodnutí tímto hmyzem sice bolí, ale zdravý člověk na něj za pár dní zase zapomene. Naopak alergikovi může bodnutí žihadlem pořádně zavařit. V nejhorších případech může ohrozit i život. Jak poznáte, že je opravdu zle, a co v této situaci udělat?

Velikost otoku po bodnutí závisí u alergického člověka na dávce a síle jedu, který se do těla dostal. To se liší podle druhu hmyzu, a dokonce i podle jednotlivých včel či vos. Reakce může být horší, pokud hmyz přenesl na kůži i nějakou chemikálii, například z hnojiva. To se ale stává spíše na jaře. 

Včelí žihadlo musí ven

Po včelím útoku zůstane žihadlo s jedovým váčkem zabodnuté v kůži, a měli byste ho proto odstranit. Nejlépe to uděláte tak, že nehtem nebo tupou stranou nože přejedete kůži těsně pod háčkem žihadla. Teprve pak se můžete postarat o poraněnou pokožku. Jestliže máte běžnou reakci na hmyzí štípnutí, bude vám stačit chlazení a následné namazání kůže mastičkou. V lékárničce by podle PharmDr. Veroniky Orendášové, vedoucí lékárnice lékárny BENU Jičín, neměl chybět gel na zklidnění podrážděné pokožky a proti následkům poštípání hmyzem  například Fenistil Gel a Psilo-Balsam. “U menších štípanců například od komára stačí i tradiční tekutý pudr,” radí lékárnice.

Pro jistotu můžete použít i celkově působící antihistaminikum, pro děti ve formě kapek nebo sirupu. Z celkově působících antihistaminik jsou – jak vypočítává Orendášová – volně prodejné léky Cetirizin, Loratadin, Levocetirizin a Dimetinden. Každý z těchto přípravků má své specifické vlastnosti, výhody i nevýhody, poraďte se tedy v lékárně. 

Alergická reakce může být fatální

Pokud jste na hmyzí štípnutí alergičtí, mastička to bohužel nespraví. Dochází totiž k celkové reakci organismu s velmi rychlým postupem. Vše začíná kopřivkou, otoky a zvracením, vzápětí se přidávají průjemrýma i dušnost. Problémy pak mohou vyvrcholit anafylaktickým šokem, který už přímo ohrožuje život. Více o něm si přečtěte ZDE

Je to velice vážný stav, který se projeví do čtvrt hodiny od hmyzího štípnutí. Postižený začne špatně dýchat, má pocity dušení, mravenčení, svědění. Zčervená, nebo dokonce zfialoví po celém těle. Navíc mu může silně bušit srdce, bývá dezorientovaný a bolí ho břicho. V takovém případě je nutné okamžitě přivolat lékařskou pomoc.

Jak máme pomoct alergikovi při bodnutí a jaké bylinky pomáhají na podrážděnou kůži, najdete na webu Mojezdravi.cz


Autor: Alžběta Javorková, Marie Bezděková
Video se připravuje ...