Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V letní obuvi vaše nohy trpí nejvíc! Jaké boty jsou ty pravé?

26. června 2019 | 06:00

Když nejsou nohy správně obuté, odrazí se to velmi brzy na celkovém zdraví. Při chůzi, kdy si kvůli nevhodným botám ulevujete a došlapujete jinak, než máte, se mění držení těla a páteř začíná dost trpět. Jak si tedy na léto vybrat správnou a zdravou obuv?

Už se nemůžete dočkat, až celé prázdniny prochodíte v žabkách nebo pantoflích? Možná si to rozmyslíte, až si přečtete následující řádky.

Pohodlné především

Letní obuv by měla na noze hlavně dobře držet. To znamená, že žabky, pantofle a většina modelů plastové obuvi jsou skvělé k bazénu a na zahradu, ale při delším nošení způsobují deformity prstů. "Je to proto, že na noze nedrží samy, a aby nesklouzly, krčíte prsty. Proto mám na podzim plnou čekárnu těch, které urputně bolí paty nebo příčné klenby. Místem, kde má být noha fixována, je totiž nárt a kotník, ne přednoží," vysvětluje lékařka Lucie Horáková.

Co když nosím ortopedické vložky?

Když nenajdete vhodnou letní obuv, do které se bez problémů vejdou, dá se do bot vlepit alespoň podpora podélné klenby. Ta je běžně k dostání například v prodejnách zdravotních potřeb.

Jak vypadá ideální letní sandál?

Pásky na přední části chodidla by neměly vést přes prsty, ale přes základní klouby prstů  to jsou ty mezi zánártními kostmi a prvními články prstů nohou. Nejvhodnější boty pak najdete spíše mezi sportovní obuví, jen málokdy mezi takzvanou obuví módní.

Jsou zdravé barefoot boty?

Jsou vyrobeny tak, aby chození v nich nohu co nejméně omezovalo a co nejvíce připomínalo chůzi naboso. Pokud chcete na tuto takzvanou minimalistickou obuv přejít, pak musíte hlavně používat zdravý selský rozum. S tímto typem obuvi totiž začnete používat svaly, které v běžných botách moc používat nemusíte. Proto je zapotřebí poslouchat tělo a přecházet na jiný typ obuvi postupně.

Nejdříve začněte nohy posilovat a pravidelně po námaze masírovat a protahovat. Teprve pak přejděte na chůzi naboso. Dobu nošení zároveň prodlužujte postupně a zpočátku dávejte přednost přírodním povrchům. Pokud vás vedle svalů budou během přechodné fáze výrazněji bolet i klouby, je vhodné nechat si nohy odborně vyšetřit. 

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...