Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tito slavní prozradili, že trpí depresemi: Co o své nemoci řekli?

  • Fotografie

    Fotogalerie

    1 fotografie

    30. června 2019 | 06:00

    Deprese je vážné duševní onemocnění, které postihuje muže i ženy všech věkových kategorií. A nepostihuje jen obyčejné lidi, trápí i slavné osobnosti. Bohatství a sláva nejsou ochranou proti tomu, že se onemocnění objeví. Možná se budete divit, ale deprese je nesmírně častá a ve skutečnosti onemocní v průběhu jednoho roku depresí sedm procent populace. V České republice je to kolem sedmi set tisíc lidí, bohužel lékařskou pomoc vyhledá jen sto až dvě stě tisíc lidí.

    Podle statistik tři z deseti pracujících Čechů ve věku mezi 25 a 65 lety trpí depresí. Pocit vyhoření, ze kterého už je to jen skok k depresi, zažívá okolo 35 procent lidí. Odborníci říkají, že viníky jsou pasivní životní styl a nadměrná konzumace alkoholu, ovšem ne každý s depresí je pasivní nebo nadměrně užívá alkohol. Deprese se projevuje dlouhodobě smutnou náladou, ztrátou energie, plačtivostí a nižší produktivitou práce. Nejvážnější stavy mohou skončit i sebevraždou. Které české i světové celebrity mají nebo měly problém s depresivními stavy? A co o své nemoci říkají?

  • Princ Harry

    William a Harry
    Autor: Profimedia

    Možná byste to do něj neřekli, ale i člen královské rodiny může trpět depresemi. V rozhovoru pro The Telegraph v roce 2017 princ Harry mluvil o „hrozném chaosu v duši“, který zažíval dvacet let po smrti své matky. Roky totiž popíral svůj zármutek. „Každý má svoje špatné dny, ale deprese vám udělá z každého dne špatný den. Měl jsem období, kdy jsem chtěl být pořád jen v posteli nebo jsem nebyl schopný se hýbat. Deprese vás totiž může oslabit tak moc, že vás fyzicky ochromí,“ prohlásil. Dnes pracuje na tom, aby duševní nemoc přestala být stigmatizována. „Vím, že důležité je mluvit o svých problémech a prvním velkým problémem je přijmout fakt, že máte problém. Uvědomit si, že se psychicky necítíte dobře. Je to to jediné, co vám vrátí klid v duši,“ řekl. 

  • Ellen DeGeneres

    Ellen DeGeneres
    Autor: Profimedia

    Americká komička, herečka a moderátorka se proslavila svou televizní show The Ellen DeGeneres Show a taky v sitcomech Ellen a The Ellen Show. V roce 1997 se přiznala k lesbické orientaci a nějakou dobu se potýkala s nepochopením. Před deseti lety se pak provdala za herečku Portiu de Rossi. Možná i proto trpěla depresivními stavy. V roce 2018 veřejně promluvila o těžkém období, kterým si procházela právě v době svého comingoutu. „Chvíli trvalo, než jsem se zbavila těch nepříjemných pocitů, které vyplývaly z útoků na mou osobu. Vnímala jsem to velmi silně a potýkala jsem se s depresemi. Jakmile jsem si ale uvědomila, že se nemám za co stydět, postavila jsem se k tomu čelem. Deprese vznikají i tehdy, když ztratíte důvěru v sebe sama a zapomenete, že jste to pořád vy.“

  • Adele

    Adele
    Autor: Profimedia

    Slavná zpěvačka v roce 2016 přiznala, že trpěla poporodní depresí. „Mám v sobě velmi temnou stránku,“ řekla tehdy. Přestože desetinásobná vítězka Grammy moc o soukromí nemluví, k depresi se vyjádřila a řekla, že její deprese začaly po smrti jejího dědečka. To jí bylo deset let. Neměla sice sebevražedné myšlenky, ovšem říká, že o svých pocitech vždy hovoří se svou terapeutkou. Další deprese přišly po porodu dítěte, což bylo pro mnohé velmi překvapující sdělení. Zatímco většina matek nechce o podobných zkušenostech mluvit, Adele to nahlas přiznala. „Připadalo mi, že nejsem dost dobrá máma, cítila jsem se špatně a měla jsem pocit, že mít dítě bylo nejhorší rozhodnutí mého života.“ Nyní své splíny řeší tak, že aspoň jeden den v týdnu chce být sama bez dětí.

  • Lindsey Vonn

    Lindsay Vonn
    Autor: Profimedia

    Deprese se nevyhýbají ani sportovcům. Americká lyžařka, zlatá medailistka z olympijských her v roce 2012, přiznala, že trpěla depresemi mnoho let a že stále užívá antidepresiva, aby snížila symptomy onemocnění. „Mnohým lidem v mém okolí se může zdát, že je všechno v mém životě dokonalé, ale bojuji s démony stejně jako všichni ostatní,“ řekla. Už v roce 2008 u ní propukly depresivní příznaky poprvé. „Nemohla jsem ani vstát z postele. Cítila jsem beznaděj, prázdnotu. Připadala jsem si jako zombie,“ uvedla. Díky lékům se prý cítí šťastnější.

  • Michael Phelps

    Michael Phelps
    Autor: Profimedia

    I tento slavný plavec, který získal 28 olympijských medailí (z toho 23 zlatých), bojoval s depresemi a úzkostnými stavy. V roce 2014 mu bylo psychicky tak špatně, že se zamkl ve své ložnici a celé dny tam proležel. „V těch dnech mě přepadaly myšlenky, že už nechci žít,“ uvedl v rozhovoru pro MensHealth.com. Čím déle ale ležel v pokoji, tím víc přemýšlel o tom, že musí existovat jiný způsob. Vyhledal tedy lékařskou pomoc. „Jako sportovec jsem zjistil, že neexistuje nikdo, kdo by neměl problémy, a že není slabost ukázat slabost. Byl jsem vděčný za to, že jsem vyhledal pomoc.“ Je děsivé bojovat s depresí. Teď se prý učí, jak žít tady a teď, ale občas je to frustrující. S depresí se mimo jiné snaží bojovat tak, že každý den v 5 hodin ráno vstává, tiše medituje, píše si deník a opakuje afirmace. Dodal také, že profesionální léčba je klíčem pro každého, kdo zažívá depresi.

  • Lady Gaga

    Lady Gaga
    Autor: Profimedia

    Stejně jako miliony dalších dospívajících i dospělých trpí i Lady Gaga depresemi. A mluví o nich velmi otevřeně, zejména s ohledem na to, že přežila sexuální útok. V rozhovoru pro The Mirror uvedla, že celý život trpěla depresemi a úzkostí a že jimi trpí každý den dosud. „Jako bych byla traumatizována,“ řekla. I proto založila svou nadaci Born This Way Foundation, která by měla pomáhat mladistvým s jejich depresemi. Jak přiznala, svou nemoc řeší antidepresivy. Pro někoho vhodná nejsou, ona se za ně nestydí a jsou její součástí. „Otevřeně přiznávám, že bojuji s depresí a úzkostí, a myslím, že nejsem jediná. Není třeba skrývat naše pochybnosti, to jen přispívá ke stigmatu, kvůli kterému lidé problém raději neřeší. Musíme je povzbuzovat k tomu, aby vyhledali pomoc, aby nebyli zticha.“

  • Katy Perry

    Kate Perry
    Autor: Profimedia

    Před rokem promluvila o svých depresích i zpěvačka Katy Perry. Po vydání alba v roce 2017 měla záchvaty úzkosti a cítila se strašně. „Měla jsem záchvaty situační deprese a moje srdce bylo zlomené kvůli reakcím veřejnosti na moje album,“ přiznala v rozhovoru pro Vogue. Situační deprese je krátkodobá forma deprese, která nastává v důsledku traumatické události nebo změny v životě člověka. Zklamání nebo zničující zprávy můžou vést ke krátkodobé depresi, a právě to potkalo Katy Perry. Tahle forma deprese vychází z osobního boje, aby se člověk vyrovnal se změnami, ke kterým došlo. Jak Katy uvedla, bylo to pro ni cenná zkušenost a podnět, aby začala pracovat sama na sobě. „Tohle mi ukázalo, že život není jen materiální základ, ale taky duše. A na ní se musí pracovat.“ Přiznala také, že už dříve měla sebevražedné myšlenky. „Styděla jsem se za ně, cítila jsem se deprimovaná.“

  • Serena Williams

    Serena Williams
    Autor: Profimedia

    Tenisová fenoménka napsala v roce 2018 na svém Instagramu o zápasech v duši, které sváděla po narození dítěte. „Nebylo to pro mě snadné. Nebyla jsem schopná vykonávat běžné věci a necítila jsem se jako dobrá matka. Četla jsem, že poporodní deprese mohou trvat až tři roky, když je neřešíte,“ řekla. Proto se snaží hodně mluvit se svou matkou, sestrami a přáteli o tom, co se v ní děje. „Je normální vědět, že tyhle pocity jsou naprosto normální.“

  • Bruce Springsteen

    Bruce Springsteen
    Autor: Profimedia

    Slavný zpěvák nedávno také odhalil, že zápasí s depresemi. Poprvé ho depresivní porucha postihla, když mu bylo 32, později v 60. „Když stárneme, spousta věcí, které prožíváme, se stává mnohem těžší,“ říká v rozhovoru pro Esquire. O depresi ale hovoří také ve své autobiografické knize Born tu Run. „Všechno, co si pamatuji, je to, že jsem se cítil opravdu špatně a prosil jsem o pomoc. Bylo to pár týdnů, měsíc? Nevím. Bylo to ale delší, než bych si přál.“ Během let se s psychickou nemocí musel vyrovnávat, užíval různé léky, aby mohl fungovat. Zvládal to i díky své ženě Patti. Přiznal také, že člověk nikdy nemůže předvídat, kdy záchvaty deprese znova udeří. „Je to něco, co se k vám blíží plíživě a pak vás pohltí. To pak ležíte v posteli a nechce se vám ven. Snažíte se nebýt tvrdý na děti a skrývat to před nimi, ale nejde to. Patti mi hodně pomohla, její láska a síla. Říkala mi: Budeš v pořádku. Možná ne dnes, možná ne zítra, ale budeš v pořádku.“ Zatímco deprese ovlivnila hodně jeho rodinný život, nijak neovlivnila ten profesní.

  • Marek Vašut

    Detektiv Martin Tomsa
    Autor: archiv ČT

    Ani českým celebritám se deprese nevyhýbají. Herec Marek Vašut se s nimi potýkal dlouho. Původně své nálady přisuzoval jaru a změnám ročních období. Pak se ale pokusil předávkovat léky a nezbylo mu nic jiného než vyhledat odbornou pomoc. On sám v několika rozhovorech řekl, že klinická deprese není vidět a těžké je přiznat sám sobě i okolí, že nějaký problém máte. Vůlí to nelze překonat. Afektivní poruchy, neboli poruchy nálady, se projevují změněnou náladou, která neodpovídá reálné životní situaci a narušuje uvažování. „Moje nemoc vyžaduje kontinuální pravidelnou léčbu. Díky moderním medikamentům je to v pohodě a máte to pod kontrolou,“ prozradil v rozhovoru pro idnes.cz. Mimo jiné taky radí všem, kteří mají podobný problém, aby se nebáli vyhledat lékařskou pomoc.

  • Klára Pollertová Trojanová

    Klára Pollertová-Trojanová
    Autor: Michal Protivanský

    Herečka a mimo jiné manželka herce Ivana Trojana před sedmi lety v televizním dokumentu také přiznala, že trpí depresemi. Prý aby se co nejvíc lidí dozvědělo o tom, že něco takového existuje, a aby se hlavně nebáli vyhledat pomoc. Smířila se s tím, že je nemocná a že se bude zřejmě léčit do konce života. Jak uvedla v rozhovoru pro Magazín Dnes, její deprese byly tak silné, že myslela, že to nezvládne. Dva měsíce jí bylo špatně a byla často nepříjemná, vyčerpaná, popudlivá a agresivní. „Na nemoc beru léky. Antidepresiva nemění vědomí, jen narovnávají nedostatek serotoninu v mozku. Není třeba se bát, že po lécích nebudete sami sebou.“

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...