Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čistíte si správně zuby? Jenom kartáček a pasta nestačí

  • 1. července 2020 | 06:00

    Kdo z nás by si nepřál zářivý úsměv? Krásný a zdravý chrup nám zajistí pouze pravidelná a důkladná ústní hygiena. Díky ní tak můžeme předcházet mnoha potížím, ale i nepříjemným situacím. Jak správně pečovat o zuby, a dosáhnout tak krásného bílého úsměvu?

    Není žádným tajemstvím, že základem je čištění zubů, které byste rozhodně neměla zanedbávat. To však ale není zdaleka všechno, co pro svůj zářivý úsměv musíte udělat. Jakou další péči potřebují vaše zuby?

  • Umíte si zuby čistit správně?

    Autor: istock.com

    To, že si zuby musíme čistit dvakrát denně, všechny moc dobře víme. Pravidelnost je základ a rozhodně byste neměla vynechat ani jeden den. Častou chybou je krátká doba čištění. Abychom odstranily nepříjemný plak, který způsobuje zubní kazy a žloutnutí zubů, měly bychom si zuby čistit alespoň čtyři minuty. Pokud jste si zuby čistila poctivě, pak po nich jazyk lehce sklouzne. Jestliže stále cítíte jemné drhnutí a hrubý povrch, znamená to, že na zubní sklovině je stále ještě usazený plak, který je potřeba očistit.

  • Nezapomínejte na zubní nit

    Autor: istock.com

    Tak schválně, kolik z vás ji používá? Tahle prťavá věc je přitom tak důležitá, protože vyčistí místa, kam se s klasickým zubním kartáčkem jen tak nedostanete. Funguje například jako párátko a lehce vás zbaví zbytků jídla. Zubní nit proto používejte pravidelně.

  • Používejte mezizubní kartáček

    ...
    Autor: istock.com

    Mezizubní prostory je nutné čistit, protože se v nich často nahromadí plak a zbytky jídla a často pak vznikají zubní kazy nebo onemocnění dásní. Mezizubní kartáček by proto měl mít ve vaší koupelně své stálé místo. S výběrem velikosti vám poradí zubní lékař. Moc široký kartáček drhne sklovinu a moc úzký zase neodstraní všechny nečistoty.

  • Zkuste ústní sprchu

    ...
    Autor: Mayer

    Už jste slyšela o ústní sprše? Do míst, kam se nedostane zubní nit ani mezizubní kartáček, přichází právě tato ústní sprcha. Dokáže odstranit bakterie z úst a zubní lékaři ji doporučují také pro čištění citlivých částí kolem korunek, můstků nebo rovnátek. Vedle čištění masíruje a stimuluje dásně, a tím zlepšuje jejich prokrvení. Pomáhá je udržet zdravé.

  • Elektrický zubní kartáček

    Elektrický zubní kartáček Oral-B Genius 10000
    Autor: archiv firem

    Přestože stojí elektrické kartáčky víc než ty manuální, stávají se čím dál tím víc populární, a to pro snadné používání. Většina z nich funguje na základě pěti až třiceti tisíc pohybů za minutu a díky tomu trvá důkladné vyčištění zubů kratší dobu, a navíc je důkladnější.

    Náš tip: Vyzkoušejte elektrický zubní kartáček Oral-B Genius 10000. Inovativní zubní asistent hlídá oblasti, na které vyvíjíte příliš velký tlak, a díky tomu pomáhá předcházet problémům dásní. V kombinaci se zubní pastou Oral-B Gum & Enamel Pro-Repair snižuje podráždění dásní a pomáhá obnovovat zubní sklovinu.

  • Nepodceňujte dentální hygienu

    Autor: Shutterstock.com

    Přestože záleží hlavně na tom, jak se o své zuby staráme doma, neměla byste zapomínat také na návštěvu dentální hygienistky. Frekvence návštěv je individuální, protože záleží na tom, v jakém stavu chrup máte. Pokud jsou zuby v naprostém pořádku, vhodná je alespoň jedna návštěva každého půl roku.

  • Ústní voda je také důležitá

    Čištění samotným kartáčkem úplně nestačí. Proto by ve vaší výbavě neměla chybět ani kvalitní ústní voda, která porazí bakterie, a to jak na zubech, tak i dásních. Ústní vodu byste měli používat alespoň dvakrát denně. Nejenom, že vaše ústní dutina bude čistá, zachováte si také svěží dech.

    Mátová ústní pěna SPLAT
    Autor: archiv firem

    Náš tip: Už jste slyšeli o ústní pěně? Tuhle šikovnou věcičku můžete použít hned několikrát kdykoliv během dne. Během chvilky vás zbaví bakterií a zubního plaku a vy si tak udržíte zdravé zuby a svěží dech. Mátová ústní pěna značky SPLAT kombinuje výtažky z lékořice a mléčných enzymů, které vyrovnávají pH v ústech až na čtyři hodiny. Zároveň její složení obsahuje extraxt z aloe vera, granatového jablka a rakytníku. Pěna se vleze do každé kabelky a můžete ji tak aplikovat po každém jídle. 

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.