Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Léčivé minerálky: Které mají opravdu blahodárný vliv na zdraví?

9. července 2018 | 06:00

Kupujete balenou, protože vám ta z kohoutku nechutná? Existuje ale mnohem levnější řešení: domácí filtrace vody. Když pak zkombinujete filtrovanou vodu s těmi správnými minerálkami, máte vyhráno. 

Naprosté většině českých domácností teče z kohoutku nezávadná pitná voda. Občas dosahuje dokonce parametrů vody kojenecké. Kupovat balenou vodu se tedy ve většině případů nevyplácí. Mnoho lidí pití balené vody ale obhajuje tím, že jim voda z kohoutku prostě nechutná. Nemusí to být nutně rozmar, chuťové parametry vody se mohou v různých lokalitách skutečně značně lišit. 

Filtrovaná chutná líp 

Chuť vody může negativně ovlivňovat celá řada faktorů. Nejčastěji jsou na vině úprava vody chlorem, nadměrná tvrdost nebo zvýšená přítomnost určitých prvků. V takovém případě vyzkoušejte domácí filtraci. Třeba filtrační konvice představují levný a poměrně efektivní způsob, jak zbavit vodu nepříjemné pachuti, zároveň odfiltrovat pevné usazeniny a snížit obsah případných škodlivin. Podobně fungují i filtry, které se montují přímo k vodovodní baterii. Mají tu výhodu, že nemusíte čekat, až se voda v konvici přefiltruje, ale napouštíte rovnou filtrovanou. 

Jak se léčit minerálkami 

Když budete vědět, které pravidelně pít, už nemusíte ani jezdit za léčebnými pitnými kúrami do lázní. Takové malé lázně můžete klidně absolvovat u sebe doma. My Češi totiž máme tu výhodu, že žijeme právě v naší zemi. Patří k místům, o nichž se říká, že kdekoliv člověk začne kopat, narazí na pramen minerální vody. A mnohé z těchto léčivých pramenů se už dnes stáčejí do lahví a putují do supermarketů. 

Z bohaté nabídky minerálek si ale vybírejte pečlivě. Každá je totiž jiná nejen svým složením, ale i koncentrací jednotlivých minerálů. Některá má opravdu grády a určitě ji nemůžete pít pořád. Jiná je naopak jen takový slabý odvárek a klidně ji den co den popíjet můžete. 

Kdy radíme nenalévat 

"Minerální voda z přírodního léčivého zdroje, tedy lidově řečeno léčivá minerálka, není totéž co přírodní minerální voda, tedy běžná minerálka," vysvětluje Jana Ježková ze Svazu minerálních vod. Je to tak trochu hra se slovíčky, ale je důležitá. 
Proto pozorně čtěte, co je na lahvích napsáno. Silně mineralizované vody by se měly využívat opravdu jen k léčebným účelům, pro běžné pití příliš vhodné nejsou. "Neměli by je pít lidé s vysokým krevním tlakem a srdečními onemocněními ani pacienti s ledvinovými a žlučníkovými kameny. A nejsou vhodné pro kojence ani malé děti," říká lékárnice Lenka Zemanová. 

Jaké minerálky pít při zdravotních potížích, to se dozvíte v červencovém vydání Blesk zdraví:

5058840:gallery:true:true

Autor: Jarmila Bajerová, sia, Zdena Lacková
Video se připravuje ...