Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na správný pitný režim je třeba myslet i při klesajících teplotách

18. října 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

O důležitosti pitného režimu slyšíme neustále ze všech stran. Ale ruku na srdce, kdo z nás ho vždy a za každých okolností skutečně dodržuje? Nikomu pravděpodobně nedělá problém dostatečně a pravidelně pít v létě, však ono to snad ani jinak nejde. Když ale nadejde podzim a zima, pitný režim často přesouváme na vedlejší kolej.

Názor, že v chladnějším období roku není třeba tolik pít, je velice častým omylem. Na podzim a v zimě nám sice není takové horko jako v létě, tolik se nepotíme, to však neznamená, že naše tělo nepotřebuje doplňovat tekutiny. Je to právě naopak! Jen si všimněte obláčků páry, které se vám v chladu derou z úst. Přičtěte vodu, kterou tělo spotřebuje při vytváření tepla, a při nedostatečném pitném režimu je dehydratace na světě. Ta může mít za následek například pokles fyzické i psychické výkonnosti, ale i snížení obranyschopnosti organismu. Dodržování zásad správného pitného režimu je proto důležité po dobu celého roku.

Základem pitného režimu by vždy a za každých okolností měla být čistá voda. Tu nejkvalitnější nám přináší sama příroda. Pramenitá voda Aquila vyvěrá z podzemních pramenů z okolí Karlových Varů a vrstvou horniny je chráněna proti jakémukoliv znečištění. Díky svému původu v panensky čisté přírodě a důsledným procesům kontroly splňuje i nejpřísnější kritéria pro kojeneckou vodu. Proto je tou nejlepší volbou nejen pro dospělé, ale i pro malé děti.

Autor: Mattoni 1873 a.s.

Čistou vodu samozřejmě můžeme prostřídat také s bylinnými a ovocnými čaji či slabým černým nebo zeleným čajem. Pozor si dejte i na teplotu nápojů – v zimě by neměly být chlazené, ale ani horké. Ideální jsou nápoje pokojové teploty, která je pro lidské tělo nejvhodnější.

Dospělý člověk by za běžných okolností měl přijmout ideálně 2,5 až 3 litry tekutin za den. Při zvýšené fyzické či psychické zátěži se ale spotřeba vody může vyšplhat až na 5 litrů. Tekutiny bychom měli doplňovat pravidelně a po menších dávkách – ideálně 1 až 2 deci každou půlhodinu, maximálně hodinu. Pro výpočet optimálního denního příjmu vody právě pro vás můžete využít i speciální kalkulačku.

K dehydrataci organismu dochází už při ztrátě 2 % tekutin, která se vyznačuje především pocitem žízně a sucha v ústech. Nikdy však svůj pitný režim neřiďte pouze podle pocitu žízně. Příjem tekutin řízený pocitem žízně pokrývá jen asi polovinu skutečné potřeby organismu.

Pocit žízně a sucho v ústech jsou ještě celkem banální projevy dehydratace, ale důsledky dlouhodobého nedodržování pitného režimu už tak banální být nemusí. Dlouhodobá dehydratace totiž může ohrozit nejen naši pokožku, svaly, klouby, trávicí systém a ledviny, ale také srdce či mozek. Kvalitní pitný režim po celý rok vám tak může ušetřit nejen velkou spoustu zdravotních problémů, ale také přispívá k vaší psychické pohodě a zvyšuje vaši fyzickou i psychickou výkonnost.

Nezapomínejte, že káva, alkohol a silný černý čaj hydrataci našeho organismu rozhodně nepodporují, ba naopak organismus odvodňují. Pokud už si tedy chcete dopřát třeba sklenku dobrého vína, nezapomínejte ji zapít také vodou. Pramenitá voda Aquila díky své neutrální chuti nenaruší ostatní chuťové vjemy. Vy si tak můžete užít víno ve všech jeho tónech a přesně tak, jak ho pro vás vinaři připravili. Zároveň pomáhá regenerovat chuťové buňky, a tím zprostředkuje případný přechod mezi jednotlivými víny, nebo vínem a pokrmem. Voda také pomáhá organismu vyrovnat se s následky působení alkoholu a hydratovat tělo.

Vhodně vybraná balená voda je zárukou stabilní a kontrolované kvality a zároveň je garancí, že nijak neovlivní zážitek z vína.