Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máme se sprchovat ráno, nebo večer? Obě varianty mají svá pro a proti

  • ...
    3. června 2019 | 06:00

    Zřejmě se nesprchujete každý den v úplně stejnou dobu. Přesto většinou volíte buď večerní, nebo ranní sprchování. Jste na to prostě takhle léta zvyklí a máte pro to své důvody. A možná jste ještě nikdy neuvažovali o tom, že každá varianta má své výhody i nevýhody. 

    Velké výhody má sprchování před spaním, ale špatné není ani to ranní. Našli jsme pro vás spoustu tipů, jak provádět ten nejlepší očistný rituál.

  • Ranní sprcha

    ...
    Autor: istock.com

    Sprchování v dopoledních hodinách může být podle britské lékařky Tanii Elliotové opravdu dobrým způsobem probuzení: „Ranní čas ve sprše je také skvělý pro to, abyste si uvědomili sami sebe, prohlédli a procítili své tělo a současně si v klidu zrekapitulovali plány na nový den.“ Argumentem pro ranní sprchu je i fakt, že tělo se v noci potí, čímž se ochlazuje a čistí. Ráno tedy zůstávají všechen pot a nečistoty nejen na povlečení, ale také na pokožce a proudem vody se jich lze snadno zbavit. Samozřejmostí je ranní sprcha i pro ty, kdo z domova vybíhají do posilovny nebo třeba jedou do práce na kole. Pot a prach je ze sebe třeba po výkonu důkladně spláchnout. 

  • Večerní sprcha

    ...
    Autor: istock.com

    Pro mnohé je nezbytným rituálem, který odděluje den a noc. „Těm, kdo trpí nespavostí, bych večerní sprchu doporučila dříve, zhruba devadesát minut předtím, než uléhají do postele,“ říká americká psycholožka Janet K. Kennedyová. 
    „Tělo je biologicky nastaveno tak, že když se blíží doba spánku, přirozeně začíná klesat jeho teplota. Sprcha tělesnou teplotu uměle zvýší, což následně způsobí rychlejší ochlazení. To může usnadňovat usnutí.“ 

    Sprchování je po namáhavém dni výbornou možností, jak prohřát napjaté svaly a umožnit jim relaxaci. Doktorka Elliotová doporučuje večerní sprchování rovněž všem alergikům, protože nejrůznější kosmetické přípravky od laku na vlasy přes krémy po make-upy na sebe ještě víc přitahují pyly a další alergeny, s nimiž není radno uléhat do postele. 

     

  • Dvakrát denně

    ...
    Autor: istock.com

    Sprchovat se ráno a večer - to je kompromis, na kterém by se mohli shodnout oba tábory zastánců ranního i nočního sprchování. Především s příchodem horkého léta k tomu budou příhodné podmínky. Ideální je osprchovat se vždy rychle spíš vlažnou vodou, protože horká kůži spíš podráždí.  Dvě krátké sprchy jsou také výborným příspěvkem pro ochranu přírody, protože to šetří vodu, kterou byste vyplácali na dlouhé sprchování, nebo dokonce koupání ve vaně. 

    Každopádně jít po celém dni bez tělesné očisty do peřin znamená, že je nejen víc zašpiníte, ale asi také nebudete moc vonět svému partnerovi. I kdybyste padali únavou, osprchujte si alespoň zaprášené nohy, které si to po celodenním chození v sandálech opravdu zaslouží. 

    Jak často se máte koupat, se dozvíte v červnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

    5738874:gallery:true:true

Autor: Zdena Lacková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...