Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Potraviny, které pomáhají očím. A mrkev to není!

...
17. června 2019 | 06:00

Víte, jaké potraviny prospívají vašemu zraku? Pokud si myslíte, že stačí jíst pouze hodně mrkve, tak to není tak úplně pravda. Pro náš zrak jsou důležité vitaminy E a C – oba totiž pomáhají předejít nemocem očí, které přicházejí s věkem. V kterých potravinách tyto vitaminy najdeme?

"Jedním z nejčastějších mýtů, které kolem mrkve kolují, je její až zázračný vliv na kvalitu zraku," říká Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. "Mrkev je sice pro zrak opravdu prospěšná, ne ale o moc víc než řada jiných potravin. Obsahuje velké množství betakarotenu, ze kterého v lidském těle vzniká chemickou proměnou výsledný produkt vitamin A, který se spolu s dalšími látkami podílí na výživě sítnice a ochraně povrchu oka. Tím přispívá ke kvalitnějšímu vnímání zrakových vjemů, oko dokáže lépe rozlišovat mezi světlem a tmou,” vysvětluje Stodůlka.

Vitamin A se však nachází i v mnoha jiných potravinách – jak rostlinných, tak živočišných. Obsahují ho například mléčné výrobky, vaječný žloutek, špenát, zelí, rybí tuk nebo játra. Ještě méně známá je například kurkuma, u které je prokázáno, že vedle velmi pozitivního vlivu na zrak působí také proti nádorovým onemocněním.

Ryby a čerstvá zelenina

Důležité jsou také nenasycené mastné kyseliny, zejména omega-3, které jsou v rybách. Z minerálů pak zinek obsažený v luštěninách a vaječném žloutku a selen, který najdete v česneku a také v tuňákovi. Antioxidační účinky mají všechna listová zelenina a bobulovité ovocné plody. Neutralizují volné radikály a chrání buňky sítnice před poškozením.

Pro zdravé oči, a to zejména v prevenci věkem podmíněné makulární degenerace, je zcela zásadní lutein  ten je obsažen například v obilí, ovoci a zelenině nebo ve vaječném žloutku. Jde o přírodní žlutooranžové rostlinné barvivo ze skupiny karotenoidů. Před onemocněním ale chrání podle Šárky Skorkovské, primářky oční kliniky NeoVize, syrová strava obecně. „Degeneraci makuly způsobují mimo jiné také volné kyslíkové radikály, ty ale dokážeme úspěšně zneškodnit zvýšeným příjmem antioxidantů, například vitaminů A, C, E a selenu,“ vysvětluje lékařka.

Další potraviny prospěšné pro náš zrak najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Alžběta Javorková
Video se připravuje ...