Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co všechno o vašem zdraví prozradí krk? Tyhle příznaky vás musí varovat!

  • 16. června 2019 | 06:00

    Máte neustále knedlík v krku nebo jste objevili zvětšené uzliny či hrbolky? Pak byste měli zbystřit. Některé věci, které se na vašem krku objeví, totiž mohou znamenat nějaký zdravotní problém, který je nutné řešit. Zvláštní pozor byste měli dávat na podivné hrudky, hrbolky, žilní změny či cokoli, co vypadá neobvykle nebo co tam před pár týdny nebylo. Co všechno mít na zřeteli?

    Obtížné polykání či pocit, že vám uvnitř roste knedlík, jsou věci, které byste neměli brát na lehkou váhu. Mohou totiž signalizovat vážnější zdravotní problémy.

  • Boule na krku (struma)

    Autor: iStock

    Máte-li pocit, že vám na krku vyrostla jakási boule, a uvnitř cítíte knedlík, pak je možné, že jde o zvětšenou štítnou žlázu neboli strumu. Pokud je štítná žláza zdravá, neměli byste o ní vlastně ani vědět, natož ji vidět. „Jakákoli vyčnívající boule, kterou vidíte dole na krku mimo středovou linii (levý nebo pravý střed krku), může představovat zvětšenou štítnou žlázu,“ vysvětluje Marek A. Varvares, odborník na ORL z Harvard Medical School. Ultrazvukové vyšetření může ukázat, zda jde o takzvané uzly nebo nádory, drtivá většina těchto útvarů je nezhoubných. Obvykle znesnadňují polykání, mohou způsobit kompresi dýchacích cest a ztížit dýchání.

  • Vypouklá žíla

    Autor: iStock

    Jsou-li na krku viditelné zvětšené žíly, může jít o syndrom horní duté žíly. Nemoc se projevuje mimo jiné masivním otokem krku. Můžete mít také namodralé rty, což je dáno nedostatečným okysličením tkáně. Pokud jste navíc dušní a unavení, měli byste navštívit lékaře. „Vyboulené žíly mohou mimo jiné také znamenat srdeční selhání, protože se krev vrací zpátky do žil,“ říká Marek Varvares. Při potížích se provádí rentgen, a pokud potvrdí uzávěr horní duté žíly, je nutné obnovit průtok krve.

  • Krátký široký krk

    Autor: iStock

    Tloušťka krku může být dalším signálem, zda jste ohroženi srdečními chorobami nebo vám hrozí riziko spánkové apnoe. Američtí vědci zjistili, že i štíhlým lidem, kteří ale mají silný krk, hrozí větší riziko kardiovaskulárních chorob. Je to zajímavé, ale lidé se silným krkem mívají nižší hladinu „dobrého“ cholesterolu, a naopak více krevní glukózy. „Krátký široký krk taky zvyšuje riziko spánkové apnoe, zvláště pokud chrápete,“ dodává dr. Varvares. Někdy stačí drobný chirurgický zákrok a problém s chrápáním se vyřeší.

  • Nateklé lymfatické uzliny nebo uzliny větší než golfový míček

    Autor: iStock

    Není třeba myslet hned na to nejhorší, velmi často jsou zvětšené a nateklé lymfatické uzliny pod dolní čelistí známkou angíny. Pokud však angína byla vyloučena a uzliny jsou stále nateklé, může to bohužel znamenat rakovinu krku související s nákazou papilomaviry HPV. Až 15 procent všech nádorů krku je virového původu, a právě viry HPV jsou nejčastější příčinou.

    K přenosu těchto virů dochází především orální cestou. „Prvním signálem může být zvětšená lymfatická uzlina pod dolní čelistí, která obvykle vůbec nebolí,“ dodává lékař. Tento druh rakoviny začíná v ústech, odkud se pak šíří do lymfatických uzlin, následně je nemoc viditelná právě na krku. Normální uzlina měří kolem 1,5 centimetru, pokud je ale větší než golfový míček, měli byste si ji nechat zkontrolovat. Může to znamenat potenciální rakovinnou hmotu.

  • Pulzující tepna na krku

    Autor: iStock

    Je naprosto normální, že hlavní tepna na krku pulzuje (krkavice). Ovšem pokud tohle pulzování vnímáte jako velmi nepříjemné, rychlé, či dokonce nepravidelné, a k tomu jste navíc dušní, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Může jít totiž o aortální insuficienci (nedomykavost chlopní), což znamená, že vaše srdce pracuje rychleji, než by mělo. Viditelný krční pulz a vyšší tepová frekvence jsou dalším červeným světlem, které znamená, že byste měli ihned vyhledat lékaře.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...