Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tyto nemoci způsobují nepravidelnou menstruaci. Netrápí i vás?

  • ...
    25. dubna 2019 | 06:00

    Menstruační cyklus trvá průměrně osmadvacet dní. Mohou však nastat problémy, kdy se menstruace neobjeví vůbec nebo je například kratší než obvykle. Pokud se vám stane, že máte dva cykly během roku mimo svou normu, pravděpodobně bude vše v pořádku a nemusíte se ničeho bát. Pokud ale výkyvy trvají tři měsíce a déle, konzultujte svůj problém s lékařem. Můžete mít totiž jednu z následujících nemocí.

    V mnoha případech může pomoci jen změna životního stylu. Svůj vliv na průběh vašeho menstruačního cyklu mají totiž například i stres a nadváha. V jiných případech se ale může skutečně jednat o příznak závažného onemocnění. Pokud máte menstruační cyklus v intervalech kratších než 21 dní, či naopak delších než 40 dní, může být někde závažný problém. Co tedy dělat a na které nemoci můžeme kvůli menstruaci přijít?

  • Syndrom polycystických ovarií (vaječníků)

    ...
    Autor: istock.com

    Až deset procent žen v reprodukčním věku má tuto složitou poruchu, která ovlivňuje hormony a metabolismus. Mezi příznaky patří nepravidelné cykly (nejméně pětatřicet dní u dospělých a pětačtyřicet dní u adolescentů). V některých případech se při tomto onemocnění nedostaví cyklus vůbec.

    Toto onemocnění je také často spojováno s neplodností, ale podle odborníků to rozhodně není pravidlem. Faktem ale je, že zmiňovaný syndrom může vést k cukrovce či k problémům se srdcem. Naštěstí ale na syndrom polycystických vaječníků existují účinné léky. Jako podpůrná léčba také účinně zabírá změna životního stylu.

  • Štítná žláza

    ...
    Autor: istock.com

    Štítná žláza v našem krku zodpovídá za regulaci metabolismu. Vedle toho může ale i ovlivnit menstruační cyklus. Nadměrně aktivní, či naopak neaktivní štítná žláza může způsobit předčasné, opožděné či vůbec žádné cykly. Hypotyreóza je často léčena hormonem, který pak působí protiváhu, tedy hyperthyroidismus. A důležitá informace – kontrola nad nedostatečně aktivní štítnou žlázou je velmi důležitá v tom případě, když chcete mít děti.

  • Děložní fibroidy

    ...
    Autor: istock.com

    Děložní fibroidy vznikají nadměrným růstem svalových buněk v děloze. Nejsou sice rakovinotvorné, ale u žen ve věku třicet až čtyřicet let mohou způsobit těžké menstruační krvácení. Většina způsobů léčby fibroidů zachovává plodnost. Léčba zahrnuje změnu stravy, cvičení, perorální antikoncepci a další hormonální léky a postupy, jako je například zmrazení fibroidů.

  • Cukrovka

    ...
    Autor: istock.com

    S menstruačními problémy je spojena také cukrovka prvního a druhého stupně. Z jedné nedávné studie vyplývá, že ženy s cukrovkou prvního stupně  autoimunitní poruchou, která napadá buňky produkující inzulin – mohou mít delší či opožděné cykly a může se u nich projevit i výrazné krvácení. Podle jedné studie došlo u některých pacientů s cukrovkou k stabilizaci stavu díky užívání antikoncepčních pilulek.

  • Endometrióza

    ...
    Autor: istock.com

    Endometrióza se objevuje ve chvíli, kdy tkáň, která prochází vnitřní částí dělohy, začíná růst mimo dělohu. Růst vaječníků či pánevní tkáně pak může mít za následek kratší či delší menstruační cyklus, při kterém navíc pacientka bude pociťovat značnou bolest. Většinou se proto při tomto problému předepisují léky proti bolesti. Dále se používají i různé hormonální medikamenty. Pokud však nezaberou, přistupuje se k chirurgickému zákroku, při kterém se zmiňovaný chybný růst odstraní. Pokud je endometrióza již velmi závažná, je někdy nutné podstoupit hysterektomii, tedy odstranění dělohy.

    Další nemoci, které můžou způsobovat nepravidelnou menstruaci, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...