Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Potvrzeno: Jezte vejce, jsou zdravá!

  • 8. dubna 2019 | 06:00

    Máte rádi vejce? Klidně si je dopřejte. Jedno vejce denně je podle odborníků vysloveně zdravé. Vejce lidé od pradávna považují za potravinu s tajemnou energií – zřejmě proto, že obsahuje zárodek života. Podle mýtů má vejce božský původ a šamani ho používali jako lék na nejrůznější neduhy – od impotence přes léčbu zlomenin až po prostředek na posílení růstu vlasů.

    Z českých tradic byla asi nejužívanější ta velikonoční: na Boží hod se celá rodina rozdělila o jedno vajíčko – tím si měla zajistit, že všichni zůstanou pospolu a zdraví. Vejce sloužila jako jídlo vhodné při rekonvalescenci po dlouhé nemoci, při vyčerpání, na obnovu sil a životní energie. 

  • Jedno denně je základ

    ...
    Autor: istock.com

    Vajíčka byla za našeho velkého nepřítele kvůli obsahu cholesterolu označována ještě poměrně nedávno. V jednom žloutku je ho prý obsaženo tolik, kolik bychom měli sníst za celý den. Vědecký pokrok ale ukázal, že samotný cholesterol v potravě u většiny z nás cholesterol v krvi nezvyšuje – to způsobují nasycené mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích. A podle studie Martijna B. Katana ovlivňuje i větší spotřeba vajec hladinu cholesterolu v krvi jen u každého čtvrtého člověka. „Další významná studie zase ukázala, že jedno vejce denně z hlediska výskytu infarktů a mozkových mrtvic neškodí. Výjimkou jsou pacienti s cukrovkou a ti s významně vysokými hladinami cholesterolu – 8 až 10 mmol/l,“ říká nutriční specialistka Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. A i tito lidé můžou sníst týdně až dvě vajíčka.

  • Co je ve skořápce?

    ...
    Autor: istock.com

    Mimořádná hodnota vajec z výživového hlediska je dána tím, že obsahují hodně zdraví prospěšných látek – kvalitních bílkovin a tuku bohatého na nenasycené mastné kyseliny. Jsou v nich dále vitaminy A, D, E, K a vitaminy řady B, z minerálů velmi dobře využitelné železo, vápník, fosfor a hořčík. Vejce sice obsahují cholesterol, ale zároveň i látky, které pozitivně ovlivňují jeho metabolismus: „Významnou složkou tuku vajec jsou totiž fosfolipidy, které působí především jako prevence kardiovaskulárních chorob – prodávají se pod obchodním názvem lecitin jako doplněk stravy,“ říká profesorka Jana Dostálová, CSc., místopředsedkyně Společnosti pro výživu. A lecitin je nejen dobrý pro mozek, ale pomáhá odbourávat špatný cholesterol.

  • Kdo je smí jíst?

    ...
    Autor: istock.com

    Vejce v přiměřeném množství – jedno denně – jsou vhodnou potravinou pro jakoukoli věkovou kategorii. Výjimkou jsou děti do jednoho roku. Ty můžou jíst jen vaječný žloutek – v bílku je na ně příliš vysoký obsah bílkovin. „Vajíčka jsou vhodná u lidí, kteří omezují nebo úplně vynechávají konzumaci masa. Pokud jde o kvalitu vaječné bílkoviny, vaječný bílek je nejhodnotnější bílkovinou ze všech zdrojů, protože má optimální složení aminokyselin,“ vysvětluje Starnovská.

    Další užitečné informace o vajíčkách se dozvíte v dubnovém čísle Blesk zdraví, který koupíte na novinových stáncích. Nebo si ho v tištěné i elektronické podobě objednejte ZDE >>>

    5628065:gallery:true:true

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...