Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pečujete správně o své intimní partie? Jedině takto předejdete problémům!

...
7. března 2019 | 06:00

Stejně jako se běžně staráte o svou pleť a vlasy, nezapomínejte se starat také o své intimní partie. Jedině tak se vyhnete několika závažným onemocněním, která nejsou nic příjemného. Jak se tedy o svou intimní oblast starat správně?

Prebiotika i probiotika proti kvasinkám

Intimní partie – stejně jako střeva – potřebují takzvaný „dobrý druh" bakterií. Ty pomáhají udržovat zdravé prostředí s přirozeně kyselým pH, které nedovolí přemnožení patogenních mikroorganismů. Zároveň však bakterie, které jsou ve střevech, mohou mít vliv i na ty vaginální. Je tedy důležité dbát rovněž na to, co se odehrává v našem trávicím traktu. Vhodné je proto zařadit do jídelníčku potraviny s prebiotickými účinky, tedy například obiloviny, ovoce a zeleninu, ale také probiotické potraviny, jako jsou jogurty, zelí nebo čaj kombucha. Takto vyváženou stravou podpoříme rovněž rovnováhu vaginální mikroflóry, jejímž úkolem je zamezit přemnožení kvasinek nebo nepřátelských bakterií. 

Zdravé tuky jako prevence zánětu

V našem jídelníčku bychom neměly opomíjet ani oříšky. Mandle a jiné druhy ořechů obsahují vitamin B a vápník a právě tyto látky jsou prospěšné při prevenci vaginitidy, neboli zánětu vaginy. Zdravé tuky v oříšcích, olivovém oleji nebo avokádu dokážou regulovat cholesterol a udržet v rovnováze hladinu estrogenu, který napomáhá vytvářet zdravé prostředí na sliznici, díky čemuž lze předcházet infekci.

Vodou proti suchosti

Dostatečný příjem tekutin je důležitý i v případě péče o intimní oblasti. „Své tělo tak dostatečně hydratujte, pomůže vám to nejen k dodání více energie pokožce, ale i k lepší cirkulaci krve, což má pozitivní efekt i tam dole,“ řekla magazínu Health gynekoložka Alyssa Dweck. Ta ženám, které mají problémy se suchostí intimních partií, doporučuje vypít 6 až 8 skleniček vody denně.

Další tipy, jak pečovat o zdraví svých intimních partií, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: redakce Moje zdraví
Video se připravuje ...