Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Antibiotika, na která nepotřebujete recept! Víme, kde je najdete

  • 7. dubna 2019 | 06:00

    Jakmile někdo vysloví slovo antibiotika, hned se vám vybaví polykání tabletek po osmi hodinách, v některých případech jen jednou za den po dobu tří dnů? Pěkný dryák. A pokud užíváte antibiotika častěji, než je zdrávo, můžete mít pořádně rozhozený nejen imunitní systém, ale taky trávicí systém. Penicilin byl ale objeven až v roce 1928, tak co užívali naši předci předtím? Tady všude najdete přírodní zdroje antibiotik!

    Je důležité si uvědomit, že antibiotika mají své opodstatnění v případě těžkých bakteriálních infekcí. Ovšem máte-li „jen“ virovou infekci, nezaberou, a ještě vám zničí střevní mikroflóru. Neříkáme, že jsou antibiotika špatná, někdy se bez nich opravdu neobejdeme, ale synteticky vyráběné léky mají spoustu nežádoucích účinků, jako jsou podráždění žaludku, zvracení, průjem či bolesti hlavy. Využijte antibakteriálních výhod následujících přírodních produktů, díky nimž posílíte imunitu. A ještě něco – jsou dostupné a levné.

  • Med

    Autor: iStock

     

    Med je jedním z nejstarších známých přírodních antibiotik. I moderní medicína věří v jeho pozitivní účinky a výhody. Bylo mnohokrát prokázáno, že jeho užívání je vhodné v prevenci i v léčbě respiračních onemocnění. Poskytuje velkou úlevu zejména dětem, které trpí neustálými dýchacími potížemi. Svým složením je schopen ničit bakterie a posilovat obranyschopnost. Dokáže čistit od toxinů a volných radikálů, které způsobují stárnutí buněk. Můžou za to vitaminy A, C, B1, B2, B6, B12, K, E i aminokyseliny, vápník, draslík, hořčík a mnohé další.

     

  • Neem (zederach indický)

    Autor: iStock

     

    Tuhle bylinu asi moc neznáte, přitom je to celkem obyčejný tropický strom, který ještě donedávna rostl i ve střední Evropě. Tento strom je odolný vůči hmyzu a taky nakažlivým nemocem, takže není divu, že má spoustu léčivých účinků. Zejména má silné antibakteriální vlastnosti a v přírodní medicíně se používá na mnohé potíže. Neem a olej z neemu se doporučují v čínské medicíně na horečku, bolení v krku, chřipku, plísňové infekce i kožní onemocnění. Odborníci nalezli v neemu (v listech, květech, semenech, plodech) až 140 léčivých látek! Zejména listy a látky, které se extrahují z listů, mají silný antibakteriální účinek.

     

  • Česnek

    Autor: iStock

     

    O česneku snad všichni dobře vědí, že funguje jako výborný lék na skoro všechny neduhy. Je taky jedním z nejčastějších a taky nejdostupnějších přírodních antibiotik. V malých dávkách je bezpečné ho konzumovat pravidelně. Posílíte imunitu a prospějete taky svému srdci. Za přijatelnou denní dávku se považují dva stroužky denně. Podle odborníků pravidelná konzumace česneku pomáhá dezinfikovat trávicí trakt a udržovat v něm bakteriální rovnováhu. Výhodou podle odborníků je, že přírodní antibiotika jsou nestabilní, tudíž si vůči nim bakterie nedokážou tak rychle vytvořit rezistenci.

     

  • Tymiánový extrakt

    Autor: iStock

     

    Tymián je bylinka, která má využití v celém domě. Využívala se už před 4000 lety v léčitelství a je známá jako „penicilin chudých“. Extrakt z tymiánu má antimikrobiální vlastnosti a také antibiotické. Pozor, tymiánový esenciální olej nepoužívejte vnitřně, je určen pouze pro vnější použití. Tymián pomáhá také při astmatu, bronchitidě a pomůže i při angíně. Zvláště v případě, že jde o virovou angínu, je mnohem prospěšnější sáhnout po přírodním antibiotiku. Denní dávka tymiánu by neměla překročit 10 gramů, jinak byste se mohli předávkovat. Těhotné a kojící ženy by ho neměly užívat raději vůbec.

     

  • Oreganový (dobromyslový) extrakt

    Autor: iStock

     

    Nezaměňujte si to s oreganovým olejem, který byste si mohli dát na pizzu nebo těstoviny. Oreganové listy se používají k výrobě čistého extraktu, který si uchovává své antibakteriální vlastnosti. Funguje tedy jako přírodní antibiotikum, zvláště prospěšný je v případě potíží se žaludkem a střevy. Obsahuje složku karvakrol, která je vysoce účinná v boji se stafylokoky, noroviry, bakterií E.coli či kampylobakteriemi. Podle nejrůznějších vědeckých studií je karvakrol účinnější než syntetická antibiotika, protože je navíc antivirový. A jak olej užívat? Seženete ho ve formě kapslí, které obsahují olej z oregana, jehož hlavní složkou je éterický olej obsahující karvakrol. Podle odborníků stačí dvě kapsle denně.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...