Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

6 typů bot, které škodí vašim nohám! Jedny z nich určitě nosíte, a ohrožujete tak své zdraví

  • ...
    6. března 2019 | 06:00

    Boty na podpatku jsou sice sexy a udělají nám krásnou nohu, našemu zdraví už ale tak moc prospěšné nejsou. Druhým extrémem jsou pak oblíbené balerínky, ty jsou sice pohodlné, ale také v nich nohy trpí. Jaké boty tedy nosit, abyste neškodila svým nohám a neničila si zdraví?

    Venku se začíná pomalu oteplovat, a tak za chvilku vyměníme zimní boty za slušivé balerínky, boty na podpatku nebo sandály. Přestože všechny tyto typy bot vypadají na noze skvěle, zdraví prospěšné tak úplně nejsou. 

  • Boty do špičky

    ...
    Autor: istock.com

    Pokud máte navíc širší chodidla, obzvlášť budete v tomto typu obuvi trpět. Tyto boty jsou totiž příliš úzké a vyvíjejí tlak na vaše prsty. To pak vede k tomu, že máte na nohou bolestivé puchýře, ale úzké boty navíc tlačí na kloub palce, a ten  může po nějaké době tzv. vybočit. Takové vychýlení může být velmi bolestivé. Raději se těmto párům bot vyhýbejte, a pokud po nich přece jenom opravdu toužíte, ujistěte se, že se v nich cítíte naprosto pohodlně. 

  • Balerínky

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jsou sice celkem pohodlné, protože nemají podpatek, hodí se ke každému outfitu, a vypadají navíc moc pěkně, pro vaše nohy ale prospěšné moc nejsou. Jejich dlouhodobé nošení negativně ovlivňuje klenbu nohy a držení těla. Ploché podrážky navíc mohou způsobit také kuří oka, puchýře, bolesti zad i artritidu. Pokud je ráda nosíte, pořiďte si do nich vložky.

  • Vysoké podpatky

    ...
    Autor: istock.com

    Je nám jasné, že je ze svého botníku jen tak nevyhodíte, protože některé outfity si boty na vysokých "jehlách" přímo žádají, navíc tyto boty prodlužují nohy a každá žena v nich vypadá sexy. Jejich dlouhodobé nošení ale může zapříčinit bolesti v lýtkách, kotnících i nártech. Nohy v podpatcích jsou navíc zranitelné, náchylné k podvrtnutí, při kterém může snadno dojít k vážnému poškození vazů. Místo jehlových podpatků raději volte boty s tlustějšími podpatky, ve kterých je noha stabilnější. 

  • Žabky

    ...
    Autor: istock.com

    V horkých letních dnech tyto boty sice oceníte, ale častým nošením může dojít k bolesti nohou, ale také ke vzniku různých deformací kloubního spojení palce a kostí. Většina žabek je navíc vyrobena z umělých materiálů, nohy se potí a mohou se objevit plísně. Pořiďte si raději boty se silnější ortopedickou podrážkou, které budou při chůzi mnohem pohodlnější.

  • Boty na platformě

    ...
    Autor: istock.com

    Boty na platformě jsou příliš pevné a pro naše nohy tvrdé. Naše nohy se musí určitým způsobem ohýbat, a tyto boty to příliš nedovolí. Stejně jako u podpatků navíc hrozí, že si nohu zvrtnete, a poškodíte si tak vazy.

  • Běžecké boty

    ...
    Autor: istock.com

    Možná se tomu budete divit, protože v těchto botách se nohy cítí většinou jako v bavlnce. Ale časté nošení tohoto typu může našim nohám uškodit. Právě kvůli tomu, že jsou tak lehké a měkké, může dojít při větším nárazu k vážnému poškození prstů. 

Autor: Aneta Valešová
Klíčová slova:  trendy, móda, boty
Diskuse ke článku
.