Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Křečové žíly nejsou jen vada na kráse. Čím jsou nebezpečné a jak vlastně vznikají?

  • ...
    11. března 2019 | 06:00

    Křečové žíly, nebo také varixy, jsou jedním z nejčastějších onemocnění, která trápí celou evropskou populaci. Do značné míry je to důsledek života ve vyspělé a přetechnizované společnosti – především proto, že hodně jíme a málo se hýbeme. Co to křečové žíly vlastně jsou? Jak vznikají? 

    Zdravé žíly jsou opatřeny chlopněmi, které umožňují proudění krve jen jedním směrem a zabraňují jejímu zpětnému toku. V případě, že tyto chlopně zeslábnou a úplně se nedovírají, krev se hromadí, neproudí, jak by měla, k srdci a svojí vahou roztahuje stávající žíly. Výsledkem jsou pak uzlovité, nateklé a vyboulené žíly. Varixy se tvoří nejčastěji na lýtku, v podkolenní jamce a na vnitřní straně stehna, ale mohou být nakonec kdekoliv. Co s tím?

  • Jak poznám, že s mými cévami něco je?

    ...
    Autor: istock.com

    Než se objeví vyboulené žíly, mívají pacienti nepříjemné bolesti v nohou. Mají pocit tíhy a únavy nohou, mohou v nich cítit tlak, mravenčení, v noci křeče. Je také typické, že tyto příznaky se většinou dají zmírnit uvedením nohou do zvýšené polohy, zatímco stání nebo sezení po delší dobu naopak příznaky zhoršují. Později začnou žíly vystupovat a začnou být viditelné. Někdy je to zcela naopak: Nejsou cítit žádné obtíže, jen jsou vidět příšerné nevzhledné křečové žíly.

  • Co mám udělat, když se u mě objeví tyto potíže?

    ...
    Autor: istock.com

    Je třeba obloukem se vyhnout praktickému lékaři a rovnou vybrat specialistu, který to s křečovými žilami umí. Zcela základní metody vyšetřování jsou ultrazvuk a vyhodnocení funkčních a anatomických poměrů žilního řečiště, zjištění změny a rychlosti toku krevního proudu v žilách. Lékař vyšetřuje průchodnost povrchového i hlubokého žilního systému. Podle výsledků se rozhoduje, jaká bude léčba. 

  • Co je příčinou, že se varixy vůbec tvoří?

    ...
    Autor: istock.com

    Zásadní příčina je jediná, a tou je dědičnost – když má někdo jednoho rodiče s křečovými žílami, na osmdesát procent se s nimi bude potýkat také. Mezi další rizika patří dlouhé stání a sezení, hormonální léky s estrogeny – antikoncepce, obezita, vyšší věk, druhé a následná těhotenství. 

  • Čím si můžu z hlediska vzniku varixů uškodit?

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    Vyvarujte se hlavně dlouhého stání, škodí i dlouhé sezení. Pobyty v sauně, horké lázni či v koupeli jsou vhodnější až po odstranění křečových žil. Neplatí některé mýty jako ty, že křečovým žilám neprospívá ani sezení s nohou přes nohu, nošení příliš těsných kalhot nebo punčocháčů či ponožek. Ani vysoké podpatky neškodí, podobně jako boty úplně bez podpatků. 

  • Prý pomáhá i vhodná strava. Jaká?

    ...
    Autor: istock.com

    Měla by být bohatá na vlákninu, omezit je třeba tučná masa, uzeniny a sladkosti. Vhodné jsou zelenina, luštěniny a ovoce. Důležitý je přísun vitaminu E, který podporuje krevní oběh, nebo také koenzymu Q10. Pro cévní stěnu jsou důležité vitamin C a antioxidanty, zejména rutin, který ji udržuje pružnou. Skvělým přírodním zdrojem rutinu je pohanka. 

    Další informace, které potřebujete o křečových žilách vědět, se dozvíte v březnovém čísle Blesk zdraví, který koupíte na novinových stáncích. Nebo si ho v tištěné i elektronické podobě objednejte ZDE >>>

    5572715:gallery:true:true



Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...