Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Je lepší káva horká, nebo studená? Vědci zjistili tato zajímavá fakta!

6. prosince 2018 | 06:00

Zatímco si v létě dopřáváme lahodné ledové kávy, v zimních měsících volíme raději chutná "latéčka" nebo flat white. Jaký je rozdíl mezi studenou a teplou kávou? Neničí chladná teplota pozitivní vlastnosti kávy? Vědci tomu přišli na kloub!

Studie, o které mluvíme, byla publikována v časopise Scientific Reports a stojí za ní výzkumníci z Univerzity Thomase Jeffersona ve Filadelfii. V článku se mimo jiné dočteme, že američtí experti srovnávali kyselost a antioxidační aktivitu teplé a studené kávy. Dobrou zprávu máme hlavně pro vyznavače horké kávy. Ukázalo se totiž, že její pití skýtá pro náš organismus vyšší úroveň antioxidační aktivity.

Pro vysvětlení uvádíme, že se předpokládá, že právě antioxidanty se podílejí na často uváděných zdravotních pozitivech jednoho z nejoblíbenějších nápojů na světě. Jedná se o prevenci srdečních obtíží, cukrovky a s tím spojené předčasné smrti. Horká káva je tak pro nás podle téhle studie skutečně fajn. No, není to úžasná zpráva?

Její teplota vás zase tolik pálit nemusí

Raději ale ještě přehnaně nejásejte. Autoři studie v ní totiž sami uvádějí, že jsou potřeba ještě další výzkumy, které jasně potvrdí, že síla antioxidačních účinků kávy se dá měřit podle její teploty, způsobu a délky vaření. Ve studii se dále například dočteme, že kyselost kávy byla u té studené i u té teplé velmi podobná.

Přitom starší výzkumy uváděly, že ta studená je méně kyselá než teplá, a proto je prý vhodnější pro naše zažívání. Zřejmě to ale není pravda. Podle nové studie je tak hladina pH u studené i teplé kávy velmi podobná a pohybuje se v rozmezí od 4,85 do 5,13. Takže pokud jste kvůli výše uvedeným důvodům raději svůj oblíbený šálek teplé kávy oželeli, dělali jste to s největší pravděpodobností zbytečně.

Kolik šálků kávy denně je ještě v normě a kolik už je moc, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...