Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máte často nafouklé břicho nebo vás trápí bolesti při sexu? Může to být cysta!

  • 25. listopadu 2018 | 06:00

    Pokud zrovna neplánujete rodinu nebo máte pravidelnou menstruaci, možná vás ani nenapadne přemýšlet o tom, jestli máte v pořádku vaječníky. Ovšem pokud se objeví různé nepravidelnosti v krvácení, pocity nafouknutého břicha nebo silné krvácení, mohly by být příčinou právě cysty. Ty patří mezi nejčastější problémy žen v plodném věku. Které příznaky by vás měly varovat?

    Cysta je váček, který je vyplněný tekutinou nebo hustou hmotou. U žen se nejčastěji objevuje na vaječnících nebo v prsou. Jsou způsobeny hormonální nerovnováhou, kdy je nižší hladina progesteronu a vyšší hladina estrogenu. Převážná většina ovariálních cyst je benigních (tedy nezhoubných), nemusíte si s nimi lámat hlavu, protože si jich ani nevšimnete. Někdy jsou ale cysty příliš velké nebo jich je víc, a to je nutné řešit. Které příznaky byste si tedy měla hlídat?

  • Máte silné bolesti v pánvi

    Autor: iStock

     

    Nejčastějším symptomem cysty na vaječníku je bolest v dolní pravé nebo levé straně pánve, kde jsou uložené vaječníky. Tyhle bolesti nepřehlédnete, protože jsou trvalejší a nezmizí. „Cítíte bolest, když cvičíte, nebo při pohlavním styku. Bolest je pak v konkrétním místě, které je konstantní, a bolest přetrvá i po ukončení menstruace,“ vysvětluje lékařka. Pokud by byla bolest nesnesitelná, je možné, že máte ovariální torzi, kdy se přeruší dodávka krve do vaječníku, což vyvolává bolest. Okamžitě běžte na pohotovost!

     

  • Cítíte se nadměrně nafouklá

    Autor: iStock

     

    Nafouklé břicho je nejasný příznak a nelze ho pokaždé „svalovat“ na cystu. „Většina žen mívá cysty menší než deset centimetrů. Některé cysty ale můžou dorůst až do velikosti melounu, což se samozřejmě projeví nafouklým břichem,“ říká gynekoložka a onkoložka Eloise Chapmanová-Davisová. Spousta žen bohužel nafouklé břicho připisuje tomu, že jednoduše přibraly. Takže – pokud jsou vaše kilogramy navíc jen v břiše, měla byste vyvěsit červený praporek.

  • Pořád se cítíte plná

    Autor: iStock

     

    Podobně jako u děložních myomů, což jsou děložní nádůrky, které mají základ ve vrstvě svalové tkáně a můžou mít velikost hrášku či pomeranče, i u ovariálních cyst platí, že mohou způsobit pocit těžkosti v břiše. Budete si připadat plná, i když nic nesníte, a taky se objeví pocity podobné těm, které máte při zácpě. Budete-li mít cystu jen na jedné straně pánve, budete mít tento pocit jen na konkrétní straně. Jestli zácpu nemáte a tyhle pocity trvají dva až tři týdny, měla byste to konzultovat s gynekologem.

     

  • Sex je pro vás bolestivý

    Autor: iStock

     

    Pokud byl až dosud váš pohlavní život bez potíží a bezbolestný, a najednou pociťujete při styku bolest, měla byste zbystřit. Zvláště pokud je bolest na jedné nebo druhé straně pánve, existuje možnost, že máte na vaječnících cystu. „Některé cysty, když vyrostou, mohou naléhat na dělohu, což má vliv i na děložní čípek,“ říká lékařka. Endometriální cysty můžou způsobit bolest při sexu, protože se nacházejí blízko dělohy.

  • Neustálé nutkání na močení

    Autor: iStock

     

    Dalším příznakem ovariálních cyst je časté močení, respektive nutkání na močení. „Pokud cysta tlačí na močový měchýř, může se vám chtít neustále močit. Některé ženy popisují, že potřebují chodit častěji na toaletu, ale nemohou se vymočit, protože tento proces zablokuje cysta,“ říká Eloise Champanová.

     

  • Pořád vás bolí záda nebo nohy

    Autor: iStock

     

    Bolest zad nebo nohou může způsobit řada jiných věcí, ale překvapivým důvodem může být i ovariální cysta. Jakmile jsou cysty větší, nemají v pánvi dost místa, a to vede k bolestem zad nebo nohou. „Cysta začne tlačit na nervy, které procházejí pánví a způsobují bolest,“ říká lékařka.

  • Krvácíte mimo svůj cyklus

    Autor: iStock

     

    Jakmile se začne vyvíjet cysta na vaječníku, má to vliv na hormonální systém. Můžete mít tedy nepravidelnou menstruaci, protože nedochází k ovulaci, nebo naopak máte příliš častou ovulaci. „Za to může nerovnováha mezi estrogenem, progesteronem a testosteronem,“ vysvětluje gynekoložka Alyssa Dwecková.

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...