Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Náplast, prášek nebo mast? Víme, co vám pomůže od bolesti

  • 3. prosince 2018 | 06:00

    Bolí vás něco nebo jste nastydli a chcete se léčit sami? Možná ale netušíte, jak si ulevit co nejúčinněji. Oslovili jsme pět lékárnic a získali od nich spoustu užitečných rad. Prostudujte je a sáhněte podle nich pro to nejlepší, co vám pomůže. 

    Při pohledu na plné police v lékárnách úplně přecházejí oči. Máme se ve srovnání s našimi předky báječně, protože na téměř každý méně závažný zdravotní problém, který zvládneme léčit doma, už farmaceuti vymysleli řešení. A ne jedno – leckdy si můžeme vybrat, jestli například na zmírnění bolesti kolene spolkneme prášek, namažeme tišicí gel nebo přiložíme obklad. Jak si tedy vybrat ten nejúčinnější prostředek, který zabere pokud možno hned?

  • Náplast

    Autor: Shutterstock.com

    Léčivé náplasti uvolňují do kůže obsaženou účinnou látku. Například ve volně prodejných náplastech pro úlevu od bolesti je to diklofenak. "Účinek je koncentrován přesně na místo, kam byla náplast nalepena. Působí tedy lokálně. Proto by měly mít ve srovnání s léčivy k vnitřnímu užití, tedy s pilulkami, menší nežádoucí účinky, například na žaludek,“ říká Zora Zoubková z Alphega lékárny U Sv. Anny ve Znojmě. Další možností úlevy od bolesti jsou kapsaicinové náplasti – ty vyvolávají na kůži pocit pálení a prohřívají. Náplasti můžete kombinovat s léky na bolest, zatímco k náplasti s diklofenakem už další protibolestivá nesteroidní antirevmatika užívat nesmíte. 

  • Kloktadlo - cucavá pastilka - sirup

    Autor: istock.com

    S bolestí v krku se chodí pacienti do lékárny radit po celý rok. Nejčastější příčinou těchto bolestí jsou běžné virové infekce horních cest dýchacích, ale může se přidat i zánět bakteriální. "Formu léku je dobré volit podle toho, aby vám vyhovovala. Nedá se říci, že by kloktadla fungovala hůře nebo lépe než cucavé pastilky, spíš se jedná o účinnou látku a o to, jak to pacient zvládne.“

    Cucavé pastilky mají mnoho výhod. Lze je nosit stále s sebou, mít je v kabelce, v autě, jejich použití je diskrétní. Mají i příjemné příchutě, takže jsou vhodné pro děti i dospělé. Úlevu od bolesti přinášejí i spreje do krku. Sirupy jsou obvykle cíleny pro děti. Pro ně je na trhu i sirup na bolení v krku. Sirupy u dospělých se používají spíše na jiné symptomy nachlazení, než je bolest v krku. Například na rýmu, různé typy kašle a pro podporu normální imunity.

  • Gel - krém - mast

    Autor: istock.com

    Na řadu zdravotních potíží není třeba vytahovat hned tak silný kalibr, jakým je spolknutá pilulka. Mnohdy stačí řešit věc pouze místně za pomoci gelu, krému či masti. Všechny využívají vlastnosti kůže. Ta je schopná přijímat a dál posílat účinné látky rozpustné v tucích. Přesné určení, kdy kterou formu použít, nechte na lékárníkovi. „Při bolestech pohybového aparátu se spíše volí krémy nebo gely. Masti se více využívají při dermatologických obtížích. A co gel a krém dělají na kůži? Je to dáno jejich složením. Obojí se dobře roztírá, u gelu pacienti popisují, že i příjemně chladí, u krému pak, že se jim rychle vstřebává,“ vysvětluje Markéta Cetkovská z pražské lékárny Dr. Max.

  • Sprej - kapky - inhalátor

    Autor: istock.com

    Z dětství si určitě všichni pamatujeme na jedinou možnost léčby rýmy – kapky, které občas odmítaly opustit lahvičku. "Nosní kapky jsou starší aplikační forma do nosu. Dříve se většinou vyráběly v lékárně. Nosní sprej je moderní, dnes nejvíce používaná forma. Je to jednodušší technika, kapky se rovnoměrně rozptýlí pomocí aplikátoru do nosu,“ popisuje Lenka Zemanová z lékárny Alphega. V současné době se nejčastěji používají nosní spreje pro dospělé a děti od 2 let.

    Pro menší děti jsou doporučovány kapky ideálně podávané tak, že se zmáčknutím uvolní jedna dokonalá kapka. Nehrozí pak vdechnutí. Pro úlevu od rýmy slouží také nosní inhalátory, což jsou tyčinky napuštěné aromatickými oleji, nejčastěji mátovým a eukalyptovým. Přiloží se k nosu a vdechuje se vonná silice. Dokážou zprůchodnit dýchací cesty a uvolnit nos. Nosní přípravky je možné kombinovat, ideálně sprej v kombinaci s nosním inhalátorem. Na noc se pak doporučuje aplikace nosní masti, aby se pacientovi dobře dýchalo a neměl ucpaný nos. 

  • Obklady

    Autor: istock.com

    Užívání teplých a studených obkladů na úlevu od nejrůznějších bolestí je snad staré jako lidstvo samo. "Obklady by vždy měly být brány jako doplňková léčba bolesti. Je důležité především identifi kovat příčinu bolesti a na tu se zaměřit,“ říká Silvie Antonínová z Lékárny Dr. Max Ostrava. "U mnohých akutních bolestí není samoléčba vhodná, protože se za nimi může skrývat závažná příčina, kterou je nutné ihned řešit.“ Teplý obklad, tedy suché teplo se dá použít na místa, kde neprobíhá zánět, na menstruační bolesti, na bolesti močového ústrojí, žlučníkové bolesti nebo jiné bolesti útrob. Teplý obklad zpomaluje prokrvování postiženého místa, a tím podporuje rozvoj zánětu, který tak může rychleji uzrát.

    Studený obklad se dá použít naopak při tlumení zánětu – při horečce, bolesti hlavy, ke zmenšení otoku získaného při sportu třeba po vymknutí kotníku. Studený obklad podporuje místní prokrvení, a tím se do místa zánětu dostává více zvláštních krvinek potřebných k hojení zánětu. Tím se daří zánět zastavit. Za běžných okolností se dá použít například led v utěrce, chladicí polštářek či ručník namočený ve studené vodě. 

    Jak všechny způsoby správně použít a jaké jsou jejich nevýhody, to se dozvíte v prosincovém čísle Blesk zdraví:

    5392745:gallery:true:true

     

Autor: Zdena Lacková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...