Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jezte tyhle potraviny a rakovina se vám vyhne obloukem! Které to jsou?

  • 2. prosince 2018 | 06:00

    Dávno se ví, že mezi zdravím a stravou existuje přímá úměra. Vhodnou stravou můžeme ovlivnit spoustu věcí, dokonce i to, zda dostaneme rakovinu. Pokud je ve vaší rodinné anamnéze rakovina nebo chcete snížit riziko vzniku onemocnění, můžete udělat jednu jednoduchou věc – vybírat si do svého jídelníčku potraviny, které posílí vaši imunitu, zamezí vzniku chronického zánětu v těle a fungují jako důmyslný stroj bojující proti rakovině. Které zázračné potraviny to jsou?

    Těchto sedm potravin vytipoval Yuri Elkaim, registrovaný holistický odborník na výživu a autor bestselleru The All-Day Energy Diet. Říká sice, že neexistuje žádné jídlo, které by bylo kouzelným lékem, ale kombinací správných potravin v jídelníčku můžete snížit riziko vzniku rakoviny.

     

  • Nejezte nic hotového, konzervovaného ani baleného

    Autor: istock.com

     

    V jídelníčku byste neměli mít nic zpracovaného, zabaleného ani konzervovaného. To je podle něj nutriční smrt! „Místo toho se soustřeďte na konzumaci opravdových potravin, jako jsou ovoce, zelenina, luštěniny. Ať už snídáte nebo obědváte, nikdy nejezte nic, co je zpracované předem. Vše si připravujte sami,“ tvrdí. A které potraviny považuje za sedmičku síly?

     

  • Brokolice

    Autor: Shutterstock

     

    Brokolice obsahuje velké množství antioxidantů a protizánětlivých látek, které mají detoxikační vlastnosti. Obsahuje taky spoustu účinných látek včetně glukosinolátů a sulforafanu, které podle odborníků zcela evidentně inhibují vznik a růst rakovinových buněk. Jedna studie zjistila, že právě sulforafan blokuje defektní gen spojený s vývojem rakoviny prsu. Posiluje totiž ochranné enzymy v těle a zabraňuje růstu nádorů.

  • Rajčata

    Autor: iStock

    Rajčata jsou nejlepším zdrojem lykopenu, který blokuje působení volných radikálů způsobujících rakovinové onemocnění. Uvařená nebo podušená rajčata uvolňují lykopen, a snižují tak riziko vzniku rakoviny prostaty, plic a žaludku. „Obsahují mimo jiné enzymy, které chrání buňky před toxickými účinky karcinogenních sloučenin a působí jako detoxikační činidlo,“ vysvětluje Yuri Elkaim. Báječně chutnají v italských pokrmech nebo je přidejte do každého salátu, který jíte.

     

  • Česnek

    Autor: iStock

     

    Další protirakovinnou potravinou je česnek. Přidáváme ho do spousty jídel a možná ani netušíme, co všechno ještě umí. Obsahuje silné fytochemikálie, které zastavují tvorbu karcinogenů. Strava s vysokým obsahem česneku je spojená se sníženým výskytem rakoviny tlustého střeva a rakoviny žaludku.

  • Bobuloviny

    Autor: istock.com

     

    Čím tmavší, tím lépe. Bobuloviny jsou plné fytonutrientů, které bojují proti rakovině. Antokyany, které dávají bobulovinám sytou barvu, prý podle odborníků zpomalují růst maligních buněk. Vedle toho obsahují spoustu vitaminu C, který chrání tělo před volnými radikály. Nemusíte jíst bobuloviny jen v letní sezoně. Samozřejmě že čerstvé chutnají lépe, ale i zmrazené jsou prospěšné. Zvláště když si je v létě zamrazíte sami.

     

  • Kapusta

    Autor: Shutterstock

     

    Kapusta je podle Elkaima superpotravinou, která má vysoký obsah antioxidantů, protizánětlivých živin a silných glukosinolátů, které ničí rakovinné enzymy. Antioxidanty podporují imunitní systém, a glukosinoláty navíc ovlivňují epigenetické mechanismy, které mění expresi genů. Ničí karcinogenní buňky. Kapusta taky obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které krotí záněty, a jak je známo, chronické záněty jsou spojeny s rakovinou.

  • Černé fazole

    Autor: Shutterstock.com

     

    Černé fazole mají vysoký obsah antioxidantů, a ty jsou vynikající pro detoxikaci od volných radikálů způsobujících onemocnění v těle. Mají taky vysoký obsah folátů – a foláty pomáhají chránit proti mutacím v naší DNA. Ukázalo se taky, že foláty redukují riziko vzniku rakoviny prsu, prostaty, tlustého střeva a slinivky. V černých fazolích najdeme saponiny, které inhibují reprodukci rakovinných buněk a zpomalují jejich dělení.

     

  • Zelí

    Autor: istock.com

     

    Existuje spousta druhů zelí, každý z nich obsahuje různé sloučeniny, které bojují proti rakovině. Zelí obsahuje hodně antioxidantů, které mají protizánětlivé vlastnosti. Vedle toho najdeme v zelí glukosinoláty, které snižují riziko vzniku rakoviny. Konzumace zelí chrání zejména před rakovinou močového měchýře, prsu, prostaty a tlustého střeva. Snažte se konzumovat zelí v co nejčerstvější formě, protože účinky všech látek budou vyšší.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...