Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Osteoporóza trápí nejčastěji ženy po přechodu! Jak ji léčit?

27. prosince 2018 | 06:00

Proč je vlastně třeba bát se osteoporózy? Dochází při ní k oslabení a snížení pevnosti kostí v důsledku úbytku kostní hmoty a poklesu její kvality. Může vést ke zlomeninám. Ačkoli se týká všech osob zejména vyššího věku, nejrizikovější skupinu pro časný vznik osteoporózy tvoří ženy po menopauze, a to z důvodu snížení hladiny hormonů v těle.

Věk přechodu se nemění

Ženské pohlavní hormony poskytují kostem ochranu, zpomalují totiž proces řídnutí kostí. Proto se nejčastěji osteoporóza projevuje u žen po menopauze, kdy o tuto ochranu přirozeně přijdou. "Problémy obvykle nastávají pět až osm let po klimakteriu. Vyšší počet případů postmenopauzální osteoporózy je bohužel evolučně logický. Za posledních 100 let se průměrné dožití prodloužilo o více než 20 let. Věk přechodu se ale nemění, a tak se jen prodlužuje doba života bez estrogenů," vysvětluje doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D., z Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Vedle klimakteriálních změn ovlivňují vznik osteoporózy u starších žen samotný věk a tělesná konstituce.

S přibývajícím věkem se riziko onemocnění zvyšuje, každých 10 let života se zdvojnásobí. Věk je výrazným rizikovým faktorem a s prodlužující se délkou života stoupá pochopitelně i množství nemocných.

Jak předcházet osteoporóze?

Ve chvíli, kdy se u vás nemoc projeví, je již bohužel pozdě. Je potřeba se na ni zaměřit už v mládí, kdy to zdánlivě není třeba. O to důsledněji je potřeba na ni dbát ve vyšším věku. Na vzniku osteoporózy se podílí celá řada vlivů. Základem je zejména nedostatek nebo špatné vstřebávání vápníku a vitaminu D, škodí nedostatek pohybu, kouření a pití alkoholu. Právě u žen v menopauze a pozdějším věku je ale podstatnou příčinou snížení hladiny estrogenu.

Jak ji poznáte?

„V České republice postihuje osteoporóza 33 procent žen ve věku nad 50 let a 47 procent žen starších 70 let a často vede ke zlomeninám obratlů, kyčle nebo stehenní kosti. Důsledky těchto úrazů jsou opakované zlomeniny, v polovině případů závislost na pomoci druhých, a ve 20 procentech dokonce smrt během prvního roku po prodělaných komplikacích,“ uvádí MUDr. Božena Jurašková, Ph.D., vedoucí subkatedry geriatrie LF UK v HK.

Co by vás mělo varovat? Například to, když se za posledních dvacet let vaše výška sníží o tři centimetry, stejně tak to, když si zlomíte končetinu při nějakém zdánlivě banálním pádu.

Jak léčit osteoporózu?

Zádrhelem prevence onemocnění je jeho podceňování. Lidé mají často pocit, že osteoporóza je stav spojený se stárnutím, a proto ji považují za neškodnou a nevěnují jí velkou pozornost. Odhalení choroby přitom není nijak složité, a pokud k němu dojde včas, dá se nemoc velmi dobře léčit. V tomto směru hraje důležitou roli informovanost pacientek, které by proto měly být na riziko upozorňovány v rámci preventivních prohlídek u praktického lékaře nebo gynekologa.

Další důležité informace o osteoporóze najdete na webu Mojezdravi.cz


Autor: Alžběta Javorková
Video se připravuje ...