Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Alergie může udeřit i v zimě! Víme, jak ji poznáte i jak ji můžete léčit

29. listopadu 2018 | 06:00

Uzavřené a nevětrané místnosti jsou pro alergika nepříjemným prostorem. Daří se v nich totiž roztočům, kteří alergikově imunitnímu systému nedělají dobře. Proč se v zimě problémy s roztoči zhoršují? Tyto nepříjemné organismy se totiž živí zbytky lidské kůže šupinami, které se z těla každého z nás odlupují.

Kde je nejvíce roztočů?

Nejvíce jich najdete v posteli nebo v jiných textiliích v bytě, zejména v kobercích. „Zdraví neprospívá běžný životní styl, kdy trávíme velkou část dne v interiérech. Zde vdechujeme roztoče, významný alergen pro rozvoj průduškového astmatu. Zároveň se do našeho jídelníčku zařadily v mnohem vyšší míře například exotické ovoce nebo nové druhy koření. Někdy příliš vysoké hygienické standardy znamenají, že se děti nepotkávají s dříve běžným množstvím bakterií, a tím de facto nedochází k úplnému dozrání jejich imunitního systému,“ říká Irena Krčmová, primářka Ústavu klinické imunologie a alergologie FN Hradec Králové.

Alergie způsobují enzymy obsažené ve výkalech roztočů. Špatné reakce imunitního systému se pak projevují vyrážkou, červenýma očima, pálením v krku nebo alergickou rýmou. Výkaly roztočů se přitom pohybují ve vzduchu, samozřejmě nejvíce vy chvíli, kdy ho rozvíříte, proto byste třeba nikdy neměli zametat v přítomnosti alergiků nebo vyklepávat ložní přikrývky nebo – byť i malé – koberečky (například z koupelny) v interiéru.

Roztoči způsobují alergickou rýmu, špatně na ně reaguje přibližně desetina populace a více než tři čtvrtiny astmatických dětí trápí i tato forma alergie. Na vzniku astmatu se podílí také častý kontakt s alergeny a dráždivými podněty. Astmatem trpí v Česku zhruba deset procent populace a počet nemocných bohužel stále roste, počet lidí, kteří mají na něco alergii, je už čtyřicet procent. Přičemž alergie je častým předstupněm astmatu.

V topné sezoně se roztočům daří více než v době, kdy jsou sice vysoké teploty, ale máme stále otevřená okna. Navíc všichni trávíme v chladných měsících více času v uzavřených prostorách.

Jak se roztočů zbavit, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Alžběta Javorková
Video se připravuje ...