Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tipy, jak zmírnit pondělní depku. Takhle začátek týdne přežijete!

  • 12. listopadu 2018 | 06:00

    Milujete víkendy? Pak vás nejspíš jako většinu lidí děsí představa nedělního večera, kdy celá idylka volného času končí. Ať se nám to líbí, nebo ne, nastává pondělní ráno, které je často k nepřežití. Naštěstí existují způsoby, jak si ho lehce zpříjemnit. Které to jsou?

    Určitě vás potěší, že se dá s nepříjemnými pocity ohledně pondělního ráno něco dělat. Na nedělní odpoledne si naplánujte nějakou aktivitu, která vám pomůže nahradit úzkost pocitem radosti a štěstí. Totéž udělejte také s pondělním odpolednem a budete se mít se začátkem nového týdne na co těšit. Dánský spisovatel a uznávaný kouč na štěstí a pohodu v práci Alexander Kjerulf označuje tyto potže za soubor negativních emocí, které na začátku pracovního týdne nejčastěji mívají lidé nespokojení se svou prací. Co s tím?

  • Čistý stůl

    Autor: istock.com

    Jestli si nechcete zkazit celý týden, není úplně dobré začínat ho plněním nejpříšernějšího úkolu. Pokud můžete, nikdy si na pondělí nepříjemné úkoly neplánujte a raději je splňte ještě před víkendem. Uvidíte, jak se vám z neděle na pondělí bude spát lépe. Zároveň se pokuste si na pondělí naplánovat v práci takový program, aby pro vás byl snadno zvládnutelný. „Než v pátek odpoledne odejdete z práce, postarejte se, abyste splnili všechny naplánované úkoly. I kdybyste tam měli zůstat déle. Nejhorší, co můžete udělat, je nechat si náročné věci na pondělí a celý víkend, během kterého máte relaxovat, na ně myslet,“ říká australská psycholožka Marny Lishmanová. 

  • Plán dne

    Autor: istock.com

    Zorganizujte si v pondělí ráno čas tak, abyste neměli stres. Hlavně časový. Když budete ráno vstávat na poslední chvíli a pobíhat pak ve zmatku po bytě, bude vám úplně nanic. Pozor přitom i na slova. A na pocity, které si těmito slovy nevědomky navozujete. Například? „Pozor, spěchám! Nestíhám, nezvládám! Uhni z cesty! Rychle, proboha, nevidíš, že spěchám!“ A tak dále. Vaší psychice nepomůže ani to, když se do zaměstnání přiřítíte zpocení, protože jste jen tak tak dobíhali na autobusy, tramvaje. 

  • Pravidelné rituály

    Autor: istock.com

    „Zaveďte si na pondělky příjemné rituály – třeba si tento den vždy zajděte na oběd na něco, co máte hodně rádi. Nebo se po práci vždy v pondělí sejděte s někým, koho rádi vidíte,“ doporučuje psycholožka Julia Richardová. Budete se na pondělí těšit. 

  • Klidná neděle

    Autor: istock.com

    Pondělní depku výrazně přikrmíte, když budete v neděli chodit pozdě spát nebo když budete v tento den nadmíru popíjet alkoholické nápoje. „Dovedete si představit něco horšího, jako je opička v pondělí ráno v práci,?“ ptá se Alexander Kjerulf. Ideální je být sedmý den v týdnu v pohodě a neřešit žádné pracovní maily, ani sms zprávy. 

  • Hezký večer

    Autor: istock.com

    Udělejte si z neděle opravdu hezký večer. Třeba si připravte aromaterapeutickou lázeň ve vaně, dívejte se na hezký, pozitivní film, pusťte si krásnou hudbu. Je to jen na vás, co považujete za hezký večer.

    Další rady, jak přežít pondělní ráno, najdete v listopadovém čísle Blesk zdraví

    5247391:gallery:true:true

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...