Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

7 důvodů, proč jste nedostala menstruaci a těhotná rozhodně nejste!

  • 18. listopadu 2018 | 06:00

    Pokud jste až dosud menstruovala s přesností na den, pak vás může zaskočit, když přesně v termínu krvácet nezačnete: "Co se děje? Jak to, že jsem to pořád nedostala?" Pokud víte, že těhotná být určitě nemůžete, pak byste měla zbystřit. Zvláště pokud se stávají tyhle nepravidelnosti pravidlem. 

    Nepravidelnou menstruaci nepodceňujte, protože tělo vám tím říká, že něco není v pořádku. Pokud trvají nepravidelnosti delší čas, je nutné, abyste to konzultovala s lékařem. Co všechno může být příčinou?

     

     

  • Větší ztráta hmotnosti nebo nadměrné cvičení

    Autor: iStock

     

    Jak se říká, všeho moc škodí. I fyzické aktivity nebo přehnaného hubnutí. „Víme, že nadměrné cvičení a náhlé změny tělesné hmotnosti, zejména směrem k podváze, můžou narušit vaši hormonální hladinu. Jeden z těchto hormonů se nazývá leptin a je produkován v tukové tkáni. Nadměrné cvičení a drastické změny hmotnosti můžou snížit tělesný tuk, což způsobí, že začne klesat produkce tohoto hormonu i estrogenu, což vede v důsledku ke ztrátě menstruace,“ říká Sherry Rossová, gynekoložka z Providence Saint John´s Health Center v Santa Monice.

     

  • Stres

    Autor: iStock

     

    Velký stres, například po rozvodu nebo smrti milovaného člověka, může narušit vaši hormonální rovnováhu. To může způsobit nepravidelnost měsíčního krvácení. Říká se tomu hypotalamická amenorhea. „V této konkrétní části mozku, hypotalamu, dochází k regulaci mnoha hormonů, které mají vliv na menstruaci. Pokud je hypotalamus ovlivněn stresem, má to vliv i na hormony, které zajišťují pravidelnost menstruace,“ vysvětluje gynekoložka Alyssa Dwecková.

  • Syndrom polycystických vaječníků

    Autor: iStock

     

    Tento syndrom je způsobený nerovnováhou reprodukčních hormonů. Trápí asi 5 až 10 procent žen. Hlavními příznaky jsou nepravidelnost menstruace, nadměrný růst pubického ochlupení a vznik cyst na vaječnících. Syndrom polycystických vaječníků způsobuje taky neplodnost. „Vaše hormony – estrogen a testosteron – fungují  v nepravidelném rytmu, a nepravidelná je proto i menstruace,“ říká Sherry Rossová. Někdy můžete menstruovat jednou za dva týdny, za tři měsíce, nebo dokonce jednou za rok.

     

  • Antikoncepce

    Autor: iStock

     

    Jeden z vedlejších účinků hormonálních antikoncepčních tablet s nízkým obsahem estrogenu je mírné nebo neexistující měsíční krvácení. „Pro mnohé ženy je to ale vítaný vedlejší účinek,“ říká Rossová. Totéž může platit i pro jiné hormonální přípravky. Pokud přestanete užívat hormonální antikoncepci, počítejte s tím, že může trvat jeden až tři měsíce, než se vrátíte do normálu, pokud jde o pravidelnost menstruace.

  • Dysfunkce štítné žlázy

    Autor: iStock

     

    Štítná žláza se nachází v krku a reguluje váš metabolismus. Ovšem důležitá je i pro mnoho dalších systémů v těle, aby šlo vše hladce. „Máte-li nějaký problém s nerovnováhou štítné žlázy, ať už je to hypotyreóza (snížená činnost štítné žlázy) nebo tyreotoxikóza (zvýšená činnost štítné žlázy), může to mít vliv na menstruaci a její pravidelnost,“ říká Alyssa Dwecková. Nepravidelnost menstruace způsobují i jiné hormonální příčiny, jako jsou cukrovka, předčasné selhání vaječníků nebo vrozená nadledvinková hyperplazie (stav, který omezuje produkci hormonů v nadledvinkách).

     

  • Některé léky

    Autor: iStock

     

    Ať už užíváte jakékoli běžné léky, třeba na bolest hlavy nebo na nějaký konkrétní a chronický zdravotní problém, může se stát, že vaše menstruace nepřijde včas. Například aspirin nebo ibuprofen mohou mít negativní vliv na váš menstruační cyklus.

  • Předčasná menopauza

    Autor: iStock

     

    V současnosti klesá věk, kdy ženy přicházejí do menopauzy. Pokud vám je kolem čtyřicítky a začala jste mít nepravidelnou menstruaci, je možné, že výrazně ztrácíte hormony kvůli předčasnému selhávání vaječníků. Jestli se navíc přidávají návaly horka, noční pocení nebo vaginální suchost, měla byste si nechat udělat hormonální vyšetření. Můžete být ale klidná, tenhle důvod nebývá běžný.

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...