Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Za vaginální mykózu nemůže jen nezávazný sex. Co ji ještě způsobuje?

  • 7. listopadu 2018 | 06:00

    Svědění a pálení intimních míst, bolest hlavy a nevolnost. Při představě sexu se o vás pokoušejí mdloby a jako bonus se přidává vyčerpání. Je vám to povědomé? Ano, řeč je o protivné vaginální mykóze. 

    "Měl jsem pacientku, která s mykotickými záněty bojovala i desetkrát za rok. Přestože vyzkoušela úplně všechno, včetně bylinek a psychoterapie, nakonec zabralo až úplné vysazení antikoncepce," říká gynekolog Tomáš Bednář. Jeho slova jen dokládají, jak různorodé můžou být spouštěče nebo rizikové faktory kvasinkové vaginální infekce, jedné z nejnepříjemnějších ženských intimních obtíží.

  • Sprcha jako první pomoc

    Autor: istock.com

    V akutní situaci, kdy je svědění genitálu nesnesitelné, pomáhá sprcha vlažnou vodou bez použití kosmetiky. Tento trik ale zabere jen na chvíli a problém neřeší. Spíše naopak – kvasinky jsou totiž mikroskopické houbičky, kterým se nejlépe daří ve vlhku a teple. Naštěstí dnes existuje spousta dostupných a účinných způsobů léčby, takže nemusíme přistupovat ani k metodám našich prababiček. Ty si proti kvasinkám natíraly přirození jogurtem nebo si látku namočenou v jogurtové kultuře vkládaly přímo do vaginy. 

  • Vliv antikoncepce

    Autor: Shutterstock.com

    Původci nepříjemného kvasinkového zánětu se odborně říká Candida albicans. V těle se nachází běžně, stejně tak ve sliznicích genitálu i močovodu. Za běžných okolností, když je organismus v pořádku, kandida neobtěžuje a ani o ní nevíme. Za určitých – pro ně příznivých – okolností se kvasinky přemnoží a vznikne zánět. A které okolnosti jsou pro kvasinky příznivé? „Například zvýšená hladina estrogenu – ta se objevuje v těhotenství nebo při užívání hormonální antikoncepce. V praxi to pak znamená, že méně často onemocní mykózou mladé dívky a ženy po přechodu, kdy nejsou hladiny estrogenu v ženském organismu příliš vysoké,“ vysvětluje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Riziko pro vznik onemocnění tvoří dále cukrovka nebo stres – obojí způsobuje oslabení imunity nebo vyplavování určitých látek do krve. Ty také můžou narušovat mikrobiální rovnováhu ve vagině. Vadí rovněž těsné kalhoty, spodní prádlo ze syntetických materiálů, nekvalitní či neprodyšné vložky. 

  • Koupání v bazénu

    Autor: shutterstock

    Některým ženám mykózu spouští voda v bazénu – málo nebo příliš chlorovaná. 
    Teď v zimních měsících to není dobrá zpráva, protože právě plavání v krytých plovárnách je skvělým a zdravým způsobem, jak se udržovat i během zimy v kondici. 

  • Pozor na antibiotika

    Autor: istock.com

    Kvasinkám se prakticky vždy začne v našem těle dobře dařit po užívání antibiotik. Z toho důvodu lékaři doporučují brát už během léčby probiotika. Když antibiotika bereme po dvanácti hodinách, je optimální, abychom jogurt nebo kapsli s probiotiky užily po osmi hodinách od požití léků. Tedy ve dvou třetinách intervalu užívání antibiotik.

    Jak dále kvasinky udržet pod kontrolou, to se dozvíte v listopadovém čísle Blesk zdraví:

    5247391:gallery:true:true

     

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...