Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Víte, že se během života může měnit barva očí? Jsou za tím nemoc, strava nebo silné emoce!

11. listopadu 2018 | 06:00

Máte modré oči a přála jste si mít oči hnědé? Nebo naopak? Možná se domníváte, že barva vašich očí je daná od narození a nikdy se nemůže změnit. Ale věděli jste, že existují okolnosti, kvůli kterým se přece jen může trochu pozměnit? Které to jsou?

Barvu duhovky může změnit intenzivní rozčílení nebo radost. Další příčinou může být slunce, protože odstín závisí i na množství melaninu v oku. Barva se mění i s věkem, může jít ovšem i o signál nemoci. Další důvod? Jídlo. Mnozí odborníci na irisdiagnostiku vám řeknou, že to, co jíte, může změnit barvu vašich očí. 

Emoce

Některé silné emoce mohou změnit barvu duhovky, a dokonce její velikost. Když jste šťastní, naštvaní nebo smutní, vaše tělo začne uvolňovat hormon, který má vliv na barvu i velikost duhovky. Jakmile prožíváte okamžiky štěstí, nebo jste naopak pořádně naštvaní, barva je živější a sytější. Když křičíte, oči získají načervenalou barvu, a vypadají tak světlejší.

Světlo a časté vystavení slunci

Barva duhovky závisí i na množství melaninu v oku. Modré oči mívají lidé, kteří mají nízký obsah melaninu, který světlo rozptyluje. Odhaluje pak ještě jasněji modrou barvu. Produkce melaninu může být aktivována prostřednictvím sluneční expozice, což znamená, že dlouhodobé vystavení slunečním paprskům může způsobit, že budou vaše oči tmavší než obvykle. Lidé, kteří žijí v horských oblastech a narodili se s modrýma očima, je mají později téměř oříškově hnědé.

Věk

Kojenci se většinou narodí se světle modrýma nebo šedýma očima, jakmile povyrostou, jejich oči obvykle ztmavnou. Je to kvůli tomu, že barva očí je určena geny a hladinou melaninu v těle. Když stárneme, hladina melaninu se zvyšuje, takže oči jsou tmavší. Přesto zhruba 10 až 15 procent lidí s tmavýma očima má ve stáří barvu duhovky světlejší, protože pigment v duhovce degraduje.

Strava

Mnozí odborníci zabývající se irisdiagnostikou tvrdí, že to, co jíte, může změnit barvu vašich očí. Například špenát je bohatý na železo, takže vaše oči po něm budou vypadat mladší a jasnější. Pravidelná konzumace medu zase způsobí, že odstín duhovky bude světlejší. Ryby naopak barvu očí zintenzivní. Chcete mít oči světlejší? Jezte více ořechů. Barvu očí mohou změnit i cibule, olivový olej nebo heřmánek.

Zdravotní stav

Barvu očí může změnit i některé onemocnění. Když se necítíte dobře nebo máte nějaký zdravotní problém týkající se očí, může být barva duhovky nažloutlá nebo nazelenalá. Hornerův syndrom (komplikace třetího lebečního nervu) mění barvu oka na světlejší, barvu může ovlivnit i zelený zákal nebo glaukom (šedý zákal).

Oblečení a make-up

Barvu očí může ovlivnit i to, co máte na sobě nebo jaký typ líčení použijete. Je to samozřejmě věc vnímání, nikoli nějakého přírodního zázraku. Máte-li hnědé oči, zesvětlíte je oblečením v barvách zlaté, růžové a tmavě zelené. Modré a zelené oči zase získají na intenzitě, když si oblečete něco tyrkysového nebo modrého. Neutrální barvy, jako jsou bílá, šedá nebo černá, zdůrazní vaši přirozenou barvu očí a ta zároveň bude intenzivnější.

 

Autor: aši
Video se připravuje ...