Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak poznat dobrého lékaře? Tyto tipy vám napoví!

  • 1. října 2018 | 06:00

    Výběr praktického lékaře nenechávejte náhodě. Svěřujete mu do péče něco nesmírně cenného – své zdraví. Samozřejmě byste mu měli naprosto věřit v tom, že pro vás dokáže udělat to nejlepší. Na co si dát pozor?

    I ti nejzdravější lidé by měli mít svého praktického lékaře. Je pravda, že řadu zdravotních potíží lze řešit přes specializované lékaře, protože v Česku může pacient například k internistovi, na chirurgii či ortopedii dorazit i bez doporučení praktika. Ovšem pravidelná preventivní vyšetření nikdo jiný než praktický lékař nezajistí. S věkem navíc zdravotní potíže přibývají. A tak není od věci, aby vaši kompletní zdravotní složku vedl jeden dotkor. Jak poznáte dobrého doktora?

  • Mám věřit internetu?

    Autor: istock.com

    Není nad osobní doporučení vašich známých. Určitě půjdete s větší důvěrou k odborníkovi, kterého vám soused vychválil, než na neznámou adresu. Další možností je podívat se na hodnocení na internetu. Myslete ale na to, že v tomto vrituálním světě se kromě důvěryhodných informací můžete dočíst i spoustu nepravd, zvláště když jsou hodnocení anonymní. Berte je proto s rezervou.

  • Jak poznám, jestli si budeme vyhovovat?

    Autor: istock.com

    Zavolejte lékaři a promluvte si s ním. Už během prvního rozhovoru si uděláte představu, jestli si lidsky "sednete". Bez toho by se v budoucnu mezi vámi nemohl vytvořit důvěrný vztah, který je základem dobré zdravotní péče.

  • Mám se podívat do čekárny?

    Autor: istock.com

    Kultura a čistota prostředí, v jakém lékař ordinuje, o něm leccos napoví. Pokud jde o množství pacientů sedících přede dveřmi ordinace, tady je těžké odhadnout, co to značí. Znakem dobrého lékaře prý může být naplněná čekárna, zatímco ten špatný mívá prázdno. Snahou kvalitních lékařů ale je objednat si pacienty tak, aby nemuseli dlouho čekat. V některých případech by tedy přeplněná čekárna mohla svědčit o špatné organizaci práce, a nikoliv o kvalitě lékaře.

  • Je důležité, jak se chová sestra?

    Autor: istock.com

    Jaký dojem na vás udělá zdravotní sestra, to je docela zásadní. Pokud se u lékaře zaregistrujete, budete s ní možná jednat častěji než s lékařem samotným. Proto je důležité, zda je komunikativní, profesionální a příjemná. Pokud vám dává najevo, že jste otravný pacient, asi tahle ordinace nebude správnou volbou.

  • Co když se bojím lékařské hantýrky?

    Autor: istock.com

    Jak hovořit s pacienty, se lékaři ve škole bohužel neučí, ti dobří to ale mají v krvi. Chtějte po svém lékaři, aby vám složité věci týkající se vašeho zdravotního stavu uměl vysvětlit srozumitelně a aby si udělal čas na zodpovězení vašich otázek.

    Další tipy, jak poznat dobrého lékaře, najdete v říjnovém čísle Blesk zdraví.

    5201607:gallery:true:true


Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...