Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vysokou hladinu cholesterolu jde snížit! Pomohou vám i nové léky

6. září 2018 | 06:00

Češi jsou obézní národ a s tím souvisí vysoký výskyt nemocí srdce a cév i v nízkém věku. Některé statistiky nás staví na třetí, jiné na páté místo evropského žebříčku zemí s nejvyšším výskytem obezity. Shromážděná data totiž velmi často nejsou srovnatelná. Více než pětaosmdesát procent lidí ve věku nad 55 let má problémy s vysokou hladinou cholesterolu nebo jiných tuků v krvi.

Pokud hovoříme o obezitě, nemyslíme tím několik kilogramů nadváhy. Za obézního je považován například člověk vysoký 170 centimetrů a vážící devadesát kilogramů, při výšce 190 centimetrů pak 110 kilogramů. Do této skupiny patří asi dvacet procent obyvatel Česka (šestnáct procent mužů a dvacet procent žen).

Příčiny obezity jsou dobře známé. Je způsobena především přejídáním, konzumací nevhodných potravin  především s vysokým obsahem tuků a cukrů – nedostatkem pohybu a také dědičností. Za nejhorší tuky jsou přitom považovány zejména tuk živočišný, máslo a další tučné mléčné výrobky. Špatný vliv má také nízká konzumace vlákniny, zejména v zelenině.

Co je metabolický syndrom?

Také následky obezity jsou velmi dobře známé: ruku v ruce s obezitou jde obvykle takzvaný metabolický syndrom. Ten zjednodušeně řečeno znamená stav, kterým je ovlivněn celý organismus. Když je člověk obézní, nefunguje mu správně metabolismus a vedle obezity trpí také vysokou hladinou tuku a také cukru v těle.

Vysoká hladina cukru vede k diabetu a vysoká hladina tuku  špatného cholesterolu a triglyceridů  zjednodušeně řečeno ucpává cévy. Jak známo, existuje i cholesterol, který je považován za dobrý. Dvojsečnost cholesterolu spočívá v tom, že je pro lidský organismus nezbytný, neboť se mimo jiné podílí na tvorbě buněčných membrán a je důležitý pro tvorbu hormonů a vitaminu D.

Za “nebezpečný – neboli špatný – cholesterol” označujeme zejména takzvaný LDL (Lowdensity Lipoprotein) cholesterol. Jeho nadbytek v krvi je zásadním spouštěcím momentem vzniku aterosklerózy, neboli kornatění či ucpávání tepen. To následně vede k mozkové mrtvici či srdečnímu infarktu.

Je třeba také říci, že ne vždy je vysoký cholesterol spojen se špatnou životosprávou, někteří jedinci mají tu smůlu, že ho dědí, hovoří se o takzvané familiární hypercholesterolemii, která se projevuje vysokou hladinou někdy už v dětském věku, kdy se běžně hladina cholesterolu neměří. Na to by měly dbát rodiny s dědičnou zátěží těmito nemocemi, protože hrozí výrazné riziko vzniku infarktu srdce a dalších nemocí krevního oběhu již v mladém věku.

Které léky odstraňují cholesterol z krve, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Alžběta Javorková
Video se připravuje ...