Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Používáte menstruační tampony i v noci? S těmito riziky musíte počítat!

  • 16. září 2018 | 06:00

    Spousta žen dává přednost tamponům před vložkami. Hlavně tehdy, když chtějí mít jistotu, že skutečně nebude nic vidět. Ovšem jsou i takové ženy a dívky, které se nechtějí použití tamponů vzdát ani v noci během spaní. Dělají dobře? A na co si dát při použití pozor?

    Spousta odborníků tvrdí, že tampony jsou v některých případech přínosnější než vložky. Podle nejnovějších studií prý pomáhají při opakujících se bakteriálních infekcích. Existují totiž probiotické tampony s obsahem laktobacilů, které stabilizují poševní mikroflóru a obnovují ji. Jsou ale skutečně až tak neškodné?

     

  • Jsou tampony skutečně neškodné?

    Autor: iStock

     

    Řada odborníků jejich dlouhodobé užívání nedoporučuje. Gynekoložka Ha T. Nguyen z porodnice v Houstonu říká, že čím déle tampon zůstane na jednom místě bez změny, tím je vyšší riziko vzniku syndromu toxického šoku. Řada českých odborníků ale tvrdí, že neznají nikoho, kdo by po použití tamponu utrpěl toxický šok. Podle nich je všechno hlavně o tom, jak se tampony používají.

     

  • Syndrom toxického šoku je vzácný, ale život ohrožující

    Autor: iStock

     

    Syndrom toxického šoku je bakteriální infekce způsobená bakterií Staphylococcus a projevuje se náhlou vysokou teplotou, poklesem krevního tlaku, rychlým pulzem, vyrážkou, zvracením a bolestmi svalů. Jde sice o vzácné onemocnění, ale život ohrožující. Během toxického šoku dojde k tomu, že se bakterie dostane do krevního oběhu a začne produkovat jedovaté látky. Statistiky mluví jasně, asi v polovině případů jde o menstruující ženy, které používají tampony.

     

  • Nikdy ho nemějte zavedený déle než osm hodin!

    Autor: iStock

     

    Jak dlouho můžete ponechat menstruační tampon v pochvě? A můžete s ním spát? Podle většiny odborníků platí, že by neměl zůstat uvnitř déle než osm hodin. Gynekoložka Nguyenová ovšem varuje a doporučuje výměnu každých čtyři až osm hodin. Teoreticky tedy můžete s tamponem spát, ovšem jen tehdy, když nebudete spát déle než osm hodin. Další gynekologové doporučují nepoužívat tampony během prvních dnů silnější menstruace nebo na dlouhou cestu.

     

     

  • Na noc si jejich použití rozmyslete

    Autor: iStock

     

    V každém případě platí, že vyměnit tampon byste si měla hned po probuzení a měnit ho měla i během dne na začátku krvácení každé dvě až tři hodiny. Pozor dejte na použití super absorpčních tamponů zejména na noc, protože když se tampon nasytí krví (dokonce i v malém množství) a zůstane v pochvě delší dobu než osm hodin, stává se živnou půdou pro růst bakterií. V případě silného krvácení také může docházet k hromadění krve v oblasti nad tamponem a to může vyvolat nepříjemné pocity, bolest i záněty v dutině břišní.

     

    Trápí vás migréna? Co vám může pomoct, podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Pět způsobů, které vám mohou pomoci v boji s migrénou • VIDEO: iStock.com

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...