Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potřebujete začít znova? Restart v životě má svá pravidla!

13. září 2018 | 06:00

Možná jste ztratili chuť do života, ovládl vás strach z toho, že život utíká a máte na krku spoustu starostí s rodinou, bytem, domem, starými rodiči i dospělými dětmi, a zoufale toužíte znovu nastartovat, chytit druhý dech. Sami ale už nevíte jak. Jednou z mnoha možností, které v dané situaci máte, je vyhledání erudovaného a zkušeného kouče.

Zeptali jsme se Bc. Lenky Černé, která se koučováním (tedy metodou rozvoje psychicky zdravých dospělých lidí) dlouhodobě zabývá, v čem vlastně spočívá její role v případě, že člověk má výše uvedené pocity? Životní kouč je určitým průvodcem pro každého, kdo si chce udělat pořádek ve svém životě. A zároveň potřebuje zjistit skutečnou příčinu toho, proč se mu nedaří v oblasti jeho vztahů, sebevědomí, práce, zdraví nebo finanční situace.

„Osobně pracuji s klienty právě v těchto čtyřech základních oblastech života. Na začátku práce analyzujeme současnou životní situaci klienta, poté se zaměříme na to, co ho trápí nejvíce. Zároveň s klienty často pracuji na eliminaci vnitřního stresu a napětí, učím je zvládat náročné životní situace nebo s nimi prakticky pracuji na navrácení se k sobě a svým tužbám. Společně odkrýváme skryté příčiny dlouhodobého cyklení v určité nekomfortní situaci a prakticky klienta vedu ke změně jeho vnitřního nastavení. Když si člověk osvojí nový životní postoj a dokáže v sobě najít vnitřní klid, má energetický potenciál k tomu, aby svůj život změnil,“ říká Lenka Černá.

Restart není trysk

Restart ve smyslu změn v našich životech ale neznamená rychlý sprint, vyražení zprudka za něčím, nějakým cílem, jde spíše o plynulou, pozvolnou přeměnu krok za krokem.

„V osobním růstu je nejdůležitější jedna vlastnost, a tou je trpělivost. Není možné, abychom začali život měnit ve všech oblastech, protože každá změna s sebou nese i výdej životní energie, někdy i bolest z konce a nestability. Je tedy zapotřebí jasně rozvrhnout, do které změny se pustit nejprve, a je úlohou kouče, aby dobře odhadl, na jakou změnu je klient vůbec připraven,“ upozorňuje Lenka Černá.

„Osobně s lidmi primárně řeším, proč jim nejde změna udělat, odhalím s nimi vnitřní bloky a uvolníme je. Až když se klient sám se sebou cítí dobře, pouštíme se do razantních změn. A to někdy trvá delší dobu. Je to však v pořádku, protože klient změny ustojí, a neztratí tak energii ani peníze nebo vztahy, na kterých mu záleží.“

Pochopit, přijmout a opustit

Lidé na jednu stranu potřebují znovu začít, na stranu druhou se zpravidla bojí nových začátků. Například patříme-li do střední věkové kategorie, ztratili jsme práci, děti vylétly z hnízda, sousedův pes hned za stěnou ve dne, v noci zuřivě štěká a nebaví nás uklízet manželovy ponožky do koše na prádlo – jak se z tohoto bludného kruhu vymotat, jak překročit svůj strach ze změny, svá omezení?

„Strach je nejčastější emoce, kterou prožívá každý z nás,“ připomíná koučka. „Velkou chybu děláme v tom, že před svými strachy utíkáme a bojíme se s nimi konfrontovat. Je dobré zapátrat po tom, kde se vlastně vzaly a jestli mají své reálné odůvodnění. Často se tak s klienty vracím do dětství a dospívání, zážitků z minulosti, které determinují chování člověka i v přítomnosti. Když si člověk uvědomí skutečnou příčinu svého strachu, může s ním mnohem lépe pracovat,“ podotýká Lenka Černá.

Dále je dobré své strachy přijmout a neschovávat se před nimi. Klient se poté může se strachy konfrontovat pomocí různých vizualizačních a dechových cvičení. Naučí se s nimi pracovat, přesně je popíše a dokáže je uvolňovat i v rámci svého fyzického systému.

Jak s restartem začít, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

 

Autor: Helena Míková
Video se připravuje ...