Dvacet procent českých žen trpí obezitou, dalších třicet má nadváhu! Co za to může?

22. června  2018 
 06:00

Přestože jsou diety prý ženám velmi blízké, statistiky mluví jinak. Třetina českých žen trpí mírnou nadváhou, a mezi obézní se jich řadí dokonce celých osmnáct procent. Může za tak vysoká čísla sedavé zaměstnání, nebo je na vině jen nepravidelnost a lenost? Objednat si jídlo až domů je přece tak snadné.

Pravidelné stravování je alfou i omegou, pokud chcete shodit nadbytečná kila. Není ani tajemstvím, že začít byste měli pořádnou snídaní. Přesto podle průzkumu agentury Rondo Data přes padesát procent Čechů považuje za nejdůležitější jídlo dne oběd.

Velké jídlo okolo poledne nemusí být na škodu. Důvod tloustnutí spočívá jinde. Výsledky průzkumu potvrdily, že v drtivé většině obědváme nejčastěji jídla klasické české kuchyně. Na vině jsou tak těžké, kaloricky vydatné pokrmy v podobě gulášů, omáček a knedlíků. To by samo o sobě nebylo hrozné, kdybychom měli dostatečný výdej kalorií. Na klasické české kuchyni si ale pochutnáváme, i když máme sedavé zaměstnání. A právě proto nejenže nemůžeme hubnout, ale naopak ještě tloustneme!

Povědomí o zdravé stravě každým dnem roste. Ženy vyhledávají nejrůznější diety a  oproti mužům dbají více na pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny. S pohybem je to ale u nich mnohem slabší. Může za to z velké části sedavé zaměstnání.

Tělo pohyb potřebuje

Podle Českého statistického úřadu se žádnému pohybu nevěnuje téměř čtyřicet procent Čechů, což je poněkud alarmující číslo. Sport je nevyhnutelnou součástí zdravého životního stylu. "Kardiem podpoříte srdeční činnost, cirkulaci krve a bojujete v mnoha směrech i se stárnutím," tvrdí výživová poradkyně a trenérka Veronika Duží.

Za tloustnutím se skrývá lenost. A to nejen ve smyslu nedostatku pohybu, ale také ve smyslu neochoty si uvařit. Dovoz jídla je v dnešní uspěchané době snadným a rychlým řešením hladu.

Čas se vám vyplatí

Nejvíce Čechů neutratí za jedno jídlo více než sto korun a preferuje rozvoz zdarma. Cílem je tedy stále ušetřit. Zdravá strava není o nic dražší, ale bezesporu stojí velké úsilí. Jídlo si musíte do práce nebo školy předem připravit a i zmiňovanému pohybu je třeba věnovat čas.

Motivací pro hubnutí bývá nejčastěji menší konfekční velikost. Tím největším důvodem k redukci váhy by ale mělo být zdraví. Pravidelný pohyb zlepší váš fyzický stav a nabije vás energií, která je hned znát i na vaší náladě. Vstávat ráno s chutí a nechodit spát úplně vyčerpaní tak není nic, čeho byste stravou a pohybem nemohli dosáhnout.

Autor: vd

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji