Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Máte pocit, že stále selháváte? Pravděpodobně jste úspěšnější než většina

2. srpna 2018 | 06:00

Něco se vám povede, v práci vás povýší, zvládnete těžkou zkoušku, ale stále máte pocit, že si to vlastně ani nezasloužíte nebo že to byla pouze náhoda? Neustále se s někým porovnáváte a máte pocit, že jsou všichni okolo lepší než vy? Pokud máte problém přijmout úspěch, pak nejspíš trpíte impostor syndromem. 

O co vlastně jde? Jde o nepříjemný až chorobný pocit, že to, čeho jsme dosáhli, si nezasloužíme. Že pro to nejsme dost kompetentní a že nás brzy někdo odhalí. Pozor – je běžné, že si člověk občas trochu nevěří nebo se chce posouvat dále a vzdělávat se. My ale mluvíme o stavech, které se do mysli stále vtírají, nejdou odbýt a způsobují člověku úzkost.

Nezáleží na tom, jak moc jste úspěšní. Podle údajů publikovaných v International Journal of Behavioral Science takové pocity zažilo v určité fázi života až 70 % lidí. Pravděpodobně se to více týká žen.

Valerie Young, odbornice na danou problematiku a také autorka knihy The Secret Thoughts of Successful Women (Tajné myšlenky úspěšných žen), uvádí, ze impostor syndrom se také často vyskytuje u určitých skupin lidí. Jsou to:

Perfekcionisté: I když se jim podaří splnit velmi vysoké cíle, většinou si najdou chybičku, která celý dojem zkazí a zcela zpochybní veškeré kompetence.

Odborníci: Tito lidé nedají ani ránu bez nových a kompletních informací, pochopení celé problematiky ve všech aspektech a podobně. Neustále se pídí po školeních, certifikacích. Tito lidé se bojí promluvit v práci i na třídní schůzce – protože co kdyby náhodou neznali všechny souvislosti?

Géniové od narození: Mají naopak pocit, že všechno by měl člověk zvládnout "selským rozumem". Pokud musí něčemu věnovat úsilí nebo musí problematiku více studovat, domnívají se, že nejsou dost dobří, a mozek jim jasně říká, že tím pádem podvádějí.

Sólisté: Jsou zvyklí vyřešit vše sami. Pokud někoho požádají o pomoc, chápou to jako selhání.

Supermani: Chtějí vždy pracovat víc než všichni kolem nich. Potřebují uspět ve všech oblastech života  v práci, jako rodiče, jako partneři. A pokud náhodou něco neklape, je to špatně.

Na otázku, co je důvodem vzniku tohoto syndromu, nemají odborníci jasnou odpověď. Jednou z teorií je, že příčina může být – jak jinak – v dětství. Lidé trpící impostor syndromem v dospělosti mohli často jako děti zažívat pocit, že nejsou dost dobří a v ničem nevynikají.

Jak se syndromem naložit, to se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...