Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Antidepresiva: Překvapí vás, komu všemu mohou doopravdy pomoci

  • 11. června 2018 | 06:00

    I když už se o depresích a antidepresivech mluví nahlas, pořád ještě kvůli nim můžete mít cejch blázna, zoufalce nebo slabocha, kterému prášky zničí emoce i zdravý rozum. Co s vámi doopravdy udělají "pilulky štěstí"?

  • Budete veselí i smutní

    Autor: Shutterstock.com

    Mám mizernou náladu, zobnu si prášek a bude mi zase fajn. Ne, tak takhle to s antidepresivy nefunguje. Trvá až tři neděle, než se dostaví účinek. A ani pak nečekejte žádnou euforii. „Nevymazaly mi emoce, ale dostaly mě do normálního psychického stavu. To neznamená, že nic necítím nebo mě nic nemůže trápit,“ vysvětlovala mi kdysi kolegyně Lenka. Navíc pacientovi nemusí pomoci první prášek, respektive účinná látka a musí se hledat dál. 

  • Nejsou jen na deprese

    Autor: istock.com

    Nejčastěji se antidepresiva předepisují proti depresím, ale v poslední době vědci přišli na to, že pomáhají i některým pacientům s úzkostnými poruchami, neurotickými potížemi, zabírají i na některé poruchy spánku a psychosomatické problémy. Pomoci mohou také ženám s enormně silným PMS. 

  • Generace depkařů?

    Autor: Shutterstock.com

    Antidepresiv jen v Čechách bereme třikrát víc než před patnácti lety. Je tedy svět plný vystresovaných, depresivních lidí? „Tak to není. Česká republika byla zemí, ve které se antidepresiva předepisovala velmi málo. Deprese se nesprávně léčily anxiolytiky a hypnotiky (pozn. red.: ta jsou na rozdíl od antidepresiv opravdu návyková), což se naštěstí výrazně změnilo, takže jako účinné léky se používají vhodně právě antidepresiva,“ popisuje psychiatr Jiří Raboch. 

  • Předepíše vám je i vrátný

    Autor: Shutterstock.com

    Antidepresiva může předepsat nejen psychiatr, ale i váš obvodní lékař. Každopádně se tvrdí, že antidepresiva bere i spousta lidí, kteří je nepotřebují. Jenže to nejspíš není pravda. „Samozřejmě se může stát, že jsou užívána zbytečně, ale není to masový jev. Naopak jen asi polovina osob s depresivními příznaky byla léčena antidepresivy a jen přibližně šest procent dotázaných mělo zkušenost s antidepresivy, aniž by depresí trpěli,“ tvrdí Jiří Raboch. 

  • Lentilky nepomůžou

    Autor: Shutterstock.com

    Že antidepresiva nepomáhají, si myslí spousta lidí. „Nedávno byla zveřejněna velká studie, která jasně prokazuje, že všechna moderní antidepresiva jsou v léčbě deprese efektivní a účinnější než placebo. Neznamená to ale, že bychom měli k dispozici zázračné léky, které každému v jakékoli situaci stoprocentně pomůžou,“ říká český psychiatr a dodává, že je vždycky třeba postupovat s ohledem na konkrétního pacienta, zkoumat jeho stav a přizpůsobit léčbu aktuální situaci. To, že jeden druh pilulek pomohl kamarádce, ještě neznamená, že zabere i u vás. 

  • Závislost ano, ale...

    Autor: Shutterstock.com

    Upřímně řečeno – všechny léky, ale i samotné látky můžou vyvolávat závislost. I kapky na rýmu. „Samozřejmě se liší v pravděpodobnosti, podle níž na nich může vzniknout závislost. Z psychofarmak mají tuto nepříjemnou vlastnost především anxiolytika a hypnotika. U antidepresiv je míra vzniku závislosti podstatně nižší, ale existuje,“ říká Jiří Raboch a doporučuje vysazovat je pomalu a dávky léků snižovat v rozmezí týdnů nebo měsíců. 

  • Léčba energií

    Autor: istock.com

    Za posledních dvacet let vyvinuli lékaři a vědci tabletky, které mají mnohem menší vedlejší účinky, dobře zabírají a které člověk skvěle snáší. A postupem doby chemie nebude téměř vůbec potřeba. „Největší novinky v oblasti biologické léčby deprese jsou účinky magnetické či elektrické energie, které můžou příznivě ovlivnit boj s patologickou náladou nemocného,“ má dobrou zprávu Jiří Raboch pro všechny, kteří by se rádi časem přece jen lékům vyhnuli. 

Autor: Majka Dvořáková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...