Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zápach nohou: Co ho způsobuje a jak mu předcházet?

15. června 2018 | 06:00

V horkých měsících se potíme víc než obvykle. Na některých částech těla se to projevuje více, na jiných méně. Problémem může být také nepříjemný zápach nohou. Co ho způsobuje a jak se ho zbavit, aby nedocházelo k trapným situacím?

Nohy jsou schopny za den vyprodukovat až půl litru potu. „Když si ale vezmeme silné ponožky a neprodyšné boty, nemá pot kam odcházet a začnou se nám na chodidlech tvořit bakterie, kvůli kterým vznikají plyny, které jsou velmi podobné například zrajícím sýrům,“ vysvětluje praktická lékařka Lucie Nováková s tím, že jen běžným mytím vodou se zápachu nezbavíme.

„Nohy musíme umýt kvalitním mýdlem, a to hlavně mezi prsty. Klidně si doma či na zahradě dejte do lavoru teplou vodu a hodinu nebo jen půl hodiny zůstaňte s chodidly v teplé vodě, do ní můžete přidat různé bylinky, které zápach eliminují. Použít můžete třeba mateřídoušku, ocet, černý čaj, hřebíček, nové koření, sůl či sodu. Následně nohy pořádně vysušte a naneste na ně krém s antibakteriální složkou. Ještě je dobré chodidla ošetřit zásypem,“ doporučuje Lucie Nováková.

Kupujte si kvalitní ponožky a punčochy

Pro nezapáchající nohy je samozřejmě důležité nosit vhodné ponožky, punčocháče či punčochy. „Pokud chcete být i při návštěvě tradiční japonské restaurace, kde se sedí na zemi, v klidu, raději si připlaťte a kupte si kvalitní bavlněné ponožky s antibakteriálním ošetřením a savou vrstvou,“ sděluje lékařka. Pokud máte s pocením nohou problémy, je lepší s sebou nosit klidně tři páry ponožek a během dne si je měnit. Ženy by pak měly při výběru punčoch a punčocháčů hledět na to, zda obsahují stříbro a jsou antibakteriální. Znovu tak zabrání nadměrnému pocení nohou.

Jak se zbavit zápachu z bot, to se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...