Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hrozí vám rakovina kůže? Pokud jste se v pubertě spálili, je riziko dvojnásobné!

Video se připravuje ...
Na opalování není nic zdravého!
VIDEO: https://www.cancerwa.asn.au/
17. července 2018 | 06:00

Slunce nám dodává potřebné vitaminy i zvyšuje náladu, někdy je ale pěkně nebezpečné a často způsobuje rakovinu kůže. Kdy je pro nás nejnebezpečnější a jak se v létě správně chránit?

Jistě se vám to nebude líbit, ale dokonce i jediné spálení pokožky slunečními paprsky zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže. Je to zejména kvůli tomu, že když kůže absorbuje ultrafialové záření ze slunce, mohou být poškozeny buňky v kůži. A dokonce i tehdy, když se nikdy nespálíte, vystavování se slunečnímu světlu může kožní buňky poškodit.

Čím mladší jste, tím nebezpečnější slunce pro vás je

Vystavení se slunečnímu záření může poškodit kožní buňky a zvýšit riziko vzniku rakoviny v jakémkoliv věku. Obzvláště nebezpečné je ale vystavování se slunci v nízkém věku. Studie, kterou vydala Americká asociace pro výzkum rakoviny, zjistila, že lidé, kteří se vystavovali slunci již od mala, mají větší riziko vzniku rakoviny kůže typu melanom.

Ženy, které měly spáleniny ve věku 15 až 25 let, měly až o 80 procent vyšší pravděpodobnost, že se u nich melanom projeví. Je proto důležité, aby zejména rodiče podnikli kroky k ochraně svých dětí před sluncem. Důležité jsou opalovací krémy s ochranným faktorem 30 a vyšším a bílé tričko. Opalovací krém je po několika hodinách potřeba znovu aplikovat, také po koupání je další aplikace žádoucí. Pokud trávíte v létě venku hodně času, vyhledávejte stín pod přístřešky, deštníkem nebo pod stromem.

Stejně na tom jsou ale i solária, která riziko vzniku rakoviny také zvyšují. Mnoho států z tohoto důvodu solária zakázalo dětem mladším 18 let.

Rakovina kůže zabíjí

V současné době je rakovina kůže nejběžnějším typem rakoviny ve Spojených státech. Většina lidí má formu rakoviny, která je léčitelná, ale léčba je velmi nákladná. Ti, kteří mají rakovinu typu melanom, většinou umírají.

Pokud se na pokožce objeví skvrny, vředy nebo výrůstky a během několika týdnů se nezahojí, jděte za svým lékařem. Podobně sledujte i změny barvy, tvaru i velikosti pih a mateřských znamének. Včasná diagnóza vám může zachránit život.

Navzdory riziku vzniku rakoviny kůže to ale neznamená, že máte celé léto sedět doma. Stačí zkrátka dodržovat určitá pravidla a léto si lze plně užít, protože slunce je i – jak známo – zdraví prospěšné.

Autor: Markéta Tošnarová
Video se připravuje ...