Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

6 rad, jak usnout během pěti minut: Vyzkoušejte i jiné triky než mléko s medem!

  • Nemůžete usnout? Přestaňte to tolik řešit!
    4. března 2017 | 06:00

    Napočítali jste už tisíc oveček, a stále ne a ne usnout? Tak se na to vykašlete. Známe lepší triky, jak pokořit nespavost a usnout rychle během pouhých pár minut. Možná totiž jen věnujete snaze usnout příliš mnoho času, což se paradoxně projeví tím, že stále ještě koukáte do stropu místo toho, abyste si užívali ve světě snů. 

  • Nezaměřujte se na to

    Nesnažte se všechny své myšlenky upínat pouze na usnutí.
    Autor: Shutterstock.com
    Právě prvním důvodem, proč nemůžete usnout, je to, že jste moc soustředění. Však to znáte. Když člověk hledá toho pravého nebo tu pravou, většinou na nikoho nenarazí. A to až do chvíle, než se rozhodne to vzdát, zaměří se na něco jiného a odpoutá se myšlenkami od toho. Tak podobně to funguje i se spánkem. Jakmile se budete úzkostlivě snažit usnout, pravděpodobně spánek oddálíte. Snažte se na večer vyhnout všem elementům, které by usínání mohly narušit. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim a uvidíte, že tělo si pak zvykne a bude usínat bez problémů. 

  • Spravte si vnitřní hodiny

    Jestliže chcete zapomenout na letní lásku, zkuste se zbavit všech kontaktů.
    Autor: Shutterstock.com
    Určitě se vám někdy stalo, že jen co jste přišli domů, padli jste jak podťatí a spali až do východu slunce. A vsadím se, že jste se ráno cítili jak rybičky. Protože když je hlavním zdrojem světla slunce, vaše vnitřní hodiny se synchronizují podle přirozených cyklů světlo-tma tak, jak byli zvyklí naši předci. Může za to melatonin, který se vyplavuje v noci, a řídí tak náš spánek. Jenže v posledních letech lidem klesá hladina melatoninu. To kvůli tomu, že se pohybujeme neustále pod umělým osvětlením, a tak máme vnitřní hodiny porouchané. Proto pokud se chcete dobře vyspat, zatemněte si místnost, vypněte všechna elektrozařízení, která vyzařují modré světlo, a ideálně i telefon. Lepší však je elektriku vytáhnout ze zásuvky už třeba hodinu předem, aby tělo mohlo pomalu začít startovat vyplavování melatoninu.

  • Dejte si horkou vanu

    Dejte si horkou vanu!
    Autor: Shutterstock.com
    Máte pocit, že vás voda akorát tak probere? Kdepak, spíš naopak! Tedy v případě, když bude teplá. Naše těla vyplavují více kortizolu, stresového hormonu, než tomu bylo u našich prapředků. A hlavně si ho držíme konstantně po celý den. Kortizol klesne, jakmile klesne i tělesná teplota. A proto: pokud si dáte horkou vanu a poté vylezete ven, tělo se rychle ochladí, což vyvolá stav podobný klesání kortizolu, takže se tělo bude cítit ospalé. Navíc se ve vaně určitě i zrelaxujete, což vašemu usínání také uleví.

  • Spěte v ponožkách

    Teplé ponožky vám pomůžou.
    Autor: shutterstock.com
    Jestli jste na Vánoce kroutili očima nad pletenými ponožkami od babičky, tak se jí v duchu omluvte a rovnou po nich sáhněte. Teplo totiž způsobuje lepší prokrvení spodních končetin, což pomáhá distribuovat pocit tepla do zbytku těla, což pak vysílá do mozku signál, že je čas jít spát.

  • Myslete na příjemné věci

    Máte dostatek spánku?
    Autor: Shutterstock.com
    Zkuste se oprostit od toho, jak moc si přejete usnout. Jediné, k čemu vám to je, je to, že se cítíte unaveni, ale spánek stále nepřichází. Zaměřte se na něco jiného, hezčího. Nemusíte zrovna počítat ovečky. Myslete třeba na to, kam byste si přáli jet na dovolenou, co dobrého si druhý den uvaříte k jídlu... Nebo ještě lépe: jak vám v kuchyni jen v zástěře připravuje snídani Ryan Gosling.

  • Dodržujte správnou životosprávu

    Nezapomeňte se hýbat.
    Autor: Shutterstock.com
    Aby tělo bylo připraveno k rychlému usnutí, musíte pro to něco dělat i přes den. Důležitý je pohyb, ale ne méně než tři hodiny před spaním. Protože pak ještě pořád bude vaše tělo vyplavovat adrenalin. Dalším důležitým aspektem je to, co jíte. Večeře by měla být lehká, nic těžkého. Tělo jinak bude mít problém to zpracovat, bude fungovat na sto procent, takže po něm nemůžete chtít, aby najednou upadlo do spánku. A i když se vám to podaří, nebude spánek kvalitní. Nepijte kofeinové nápoje, a pokud se snažíte usnout, dejte si bylinné uklidňující čaje nebo teplé mléko s medem. 

    Nespavost trápí až pětinu lidí a může být příznakem vážného onemocnění. Zajímá vás, jakého a kdy jít k lékaři? Vše o příčinách a léčbě nespavosti čtěte v tomto článku na mojezdraví.cz.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...