Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Téměř milion Čechů trpí cukrovkou: Zjistěte si, jestli ji nemáte taky

  • Pozor, není pravda, že za cukorvku mohou (jen) sladkosti
    14. prosince 2016 | 06:00

    Civilizační choroba. Určitě jste se s tímto termínem setkali i vy. Spadají pod něj nemoci, které nás v dnešní době postihují a za které si do určité míry můžeme sami. Jako třeba za cukrovku 2. typu. V České republice žije 900 000 lidí s touto nemocí. Předpokládá se, že dalších čtvrt milionu lidí ani neví, že nemoc má. Co by vás mělo varovat? 

  • Jaký je rozdíl mezi prvním a druhým typem?

    Pozor na diabetes 2. typu.
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco v případě diabetu 1. typu tělo samo inzulin likviduje a je nutné ho dodávat uměle, v případě druhého typu nevzniká v těle autoimunitní reakce, která by ho ničila. Ale tělo na inzulin nedokáže správně reagovat, a tak ho vyplavuje příliš. Problém je, že lidé často nedokážou příznaky správně rozklíčovat. „Na rozdíl od dalších smrtelných onemocnění se diabetes 2. typu z počátku vůbec nijak neprojevuje. Když se však neodhalí včas, může to mít velmi vážné následky. Rozpoznat cukrovku včas přitom není vůbec těžké. Nejdůležitější je však prevence,“ říká prof. Milan Kvapil, předseda Diabetické asociace ČR.

  • Rodinná anamnéza

    Diabetes se v těle může vyvíjet i deset let, než se projeví příznaky.
    Autor: Shutterstock.com
    První, co by vás rozhodně mělo varovat a co byste si měli hlídat, je vaše rodinná anamnéza. Pokud někdo z vašich příbuzných diabetes mellitus 2. typu má, je vyšší pravděpodobnost, že jím onemocníte také. A to bez ohledu na to, jak moc zdravý životní styl vedete. Samozřejmě pokud se vyhýbáte tučným jídlům a pravidelně sportujete, případný boj s nemocí bude pro vás mnohem jednodušší. 

  • Špatný životní styl

    ...
    Autor: Shutterstock
    Ačkoliv cukrovku 1. typu neovlivníte, tu druhého typu ano. Velký vliv totiž má životní styl, který je u civilizačních chorob alfou a omegou. Pokud se vám obrací trenky jen při pomyšlení na to, že byte je měli nasadit a vyběhnout ven, a raději si zakousnete kus salámu, případně jiného tučného jídla, riziko vzniku cukrovky se pro vás zvyšuje. Ruku v ruce se špatným životním stylem a cukrovkou 2. typu jde samozřejmě i nadváha. Čím více podkožního tuku máte, tím více je tělo odolné vůči inzulinu. Pokud se v tabulce BMI pohybujete v červených barvách, měli byste si nechat zkontrolovat hladinu cukru v krvi.

  • Chodíte často na záchod?

    Pokud se vám chce často na záchod, ale vlastně to nepotřebujete, může to být příznakem zánětu močových cest.
    Autor: Shutterstock.com
    Odmyslete si, že jste vypili celou řeku vody, sedíte v hospodě u piva, případně do sebe v práci lijete jednu kávu za druhou. Pokud ale chodíte častěji močit, přestože jste nepožili nic diuretického, potom byste měli zbystřit. Jedním z příznaků cukrovky 2. typu je právě i časté chození na záchod. Ledviny totiž pracují více než obvykle, aby se zbavily přebytečného inzulinu, který se tak vyplavuje právě vaší močí. Zároveň s tím budete pravděpodobně pociťovat větší žízeň. 

  • Rychlý úbytek na váze

    Snažíte se hubnout, ale pořád nic? Zkuste chodit na nákup najedena!
    Autor: Shutterstock.com
    Může to znít jako paradox vzhledem k tomu, že riziko vzniku diabetu 2. typu se zvyšuje společně s nadváhou. Ale pokud máte cukrovku, vaše váha může začít klesat. Je to způsobeno přebytkem inzulinu v krvi, který není kvůli glukóze transportován do buněk v těle. Proto nemůže být využívána jako zdroj energie, ten si tedy organismus musí hledat jinde. Bere tak z bílkovin, které jsou ve svalech. Za varovný úbytek je považováno pět až deset kilogramů za dva až tři měsíce, aniž byste se o to sami nějak snažili. 

  • Nezkrotný hlad

    ...
    Autor: Shutterstock
    U lidí, kteří příliš nedbají na životosprávu, nemusí být nezkrotný hlad příliš zjevným příznakem diabetu. Ti totiž mají chutě a hlad dost často. Nicméně při cukrovce 2. typu je hlad běžný, protože hladina cukru v krvi neustále kolísá nahoru a dolů. To samé se ale děje v případě, kdy má člověk nevyvážený jídelníček, příliš jednoduchých sacharidů, a naopak málo vlákniny a bílkovin, které by držely krevní cukr na uzdě. 

  • Kožní potíže

    Suchá kůže může být také příznakem diabetu.
    Autor: Shutterstock.com
    Neustále se drbete, svědí vás kůže nebo se vám loupe? Ztmavla a jako by ztuhla vám  pokožka na některých místech těla? To může jít o akantózu, kožní onemocnění, ke kterému dochází v důsledku zvýšené pigmentace. Nejčastěji se takové fleky objevují v podpaží, v oblasti třísel nebo na krku. 

    Jaký typ marůdka je váš muž? Pomozte zkompletovat atlas marůdků a vyhrajte wellness zájezd! Více informací se dočtete ZDE.

  • Pomalé hojení ran

    Trpíte na modřiny?
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se vám najednou hojí hůře rány nebo modřiny, i to by pro vás mělo být alarmující. V důsledku nadbytku glukózy v krvi, která cestuje celým tělem, dochází k poškození cév. To pak velmi ztěžuje léčbu výronů působením krve – bez ní to samozřejmě nelze. 

  • Zhoršený zrak

    Diabetes může zhoršovat i vidění.
    Autor: Shutterstock.com
    V důsledku nadbytku inzulinu v krvi může dojít i ke zhoršení zraku, konkrétně ke změně tvaru čočky. Nejčastějšími projevy jsou záblesky před očima, malé tečky nebo mžitky. Není to naštěstí doživotní, ve chvíli, kdy pacient začne své problémy řešit a cukrovku léčit, tyto příznaky odezní. Nicméně platí, že čím dříve, tím lépe. 

  • Časté gynekologické záněty

    Ženy jsou k některým nemocem mnohem náchylnější, než muži.
    Autor: Shutterstock.com
    Možná teď nechápete, co mají záněty a cukrovka společného. Jedno – cukr. Kvasinky se totiž množí ve sladkém prostředí, které nadbytkem glukózy v těle vzniká. Příznaky zánětů jsou svědění, nadměrný výtok nebo bolest v podbřišku. Kromě zánětů to ale mohou být také ekzémy. 
    Video se připravuje ...
    Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cest. • VIDEO: Adriana Krátká

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...